6 неща, които никога не трябва да казвате на децата си – част 2

Продължава от: 6 неща, които никога не трябва да казвате на децата си – част 1

 

3. „Никога не правиш нещата както трябва!“

 

Това е изключително унизителна фраза. Тези думи карат хората да се чувстват засрамени. Много хора смятат, че срамът е добър начин да накажат децата си за нещо, но не е. Засрамвайки ги не им помагате да се научат да усвояват нови умения. В действителност има точно обратния ефект, защото ги карате да се откажат още преди да са опитали. В дългосрочен план срамът ще направи детето ви неуверено и неспособно да взима самостоятелни, правилни и разумни решения.

 

Срамът се различава от чувството за вина, което има потенциала да е здравословна емоция. Чувството за вина съдържа усещане за разкаяние и отчетност. Детето ви трябва да изпитва съжаление, когато е направило нещо нередно. Когато е направило нещо без позволение, трябва да бъде отговорно за действията си. Но никога не карайте детето да се чувства засрамено и безполезно, това унижение няма да доведе до нищо добро.

 

4. „Приключих с теб!“

 

Всеки родител се е чувствал безпомощен и е искал да вдигне ръце от детето си. Родителството обаче е работа на 24 часов работен ден, 7 дни в седмица, без отпуска, без заплата и без право да напуснете. Звучи като лоша сделка, но със сигурност не е.

 

Реплики от типа на „Отказвам се от теб“/„Приключих с теб!“ карат детето ви да се чувства заплашено и наранено. Те ще навредят на отношенията ви.

 

Четете още: Как да планирате ефективно?

 

Детето ви зависи от вас, за да оцелява. Вие му давате защита, храна, сигурност, дрехи, дом – всичко. Заплашвайки го, че ще му вземете всичко това, вие всявате в него страх.

 

За него подобна заплаха може да всее по-голям ужас, отколкото можете да си представите. И още нещо – докато детето ви е малко и се разхождате в парка, но то отказва да върви с вас и се бави и закача, не го заплашвайте с реплики като – „Ще те оставя тук“, „Тръгвам си без теб“, „Край, зарязвам те“. Вие знаете, че не мислите това сериозно, но детето ви все още не го знае. Така му създавате страх от изоставяне, който може да го преследва през целия му живот.

 

5. „Иска ми се да нямах деца!“

 

Преди всичко, ако някога сте се чувствали така – спокойно – вие не сте някакво чудовище, което трябва да бъде затворено в клетка. Всеки човек чувства подобни отрицателни емоции в определени моменти. След смазващ спор с детето си, когато се чувствате разстроени, изтощени, изчерпани, е нормално да си помислите нещо такова. Важно е обаче да запомните, че това е моментно чувство, а не цялостното ви отношение към детето ви.

 

Когато се чувствате така, ухапете си езика, бройте до 100 наум и се отдръпнете, за да се успокоите. Използването на фразата „Иска ми се да нямах деца!“, ще накара детето ви да се чувства отхвърлено. Това ще направи вашите отношения много по-нестабилни. Ако детето ви мисли, че няма какво да губи, защото вие така или иначе не сте привързани към него (според него), то ще е склонно да действа още по-бунтарски.

 

Четете още: 7 тайни на спокойните майки

 

6. „Аз също те мразя!“

 

Ако от устата ви се изплъзне – „И аз те мразя!“, за да спечелите спор с детето си, трябва да знаете, че вече сте загубили. Вие не сте на състезание с детето си. С тези думи падате на нивото на неговата зрялост. Освен това, детето ви ще смята, че щом вие го намирате за отблъскващо, то вероятно е.

 

Ако кажете това на детето си в разгара на спор, е много важно след това да поговорите с него след като и двамата се успокоите. Обяснете му, че искате да се извините за това, което сте казали. Не е нужно да изпадате в дълги обяснения, но е много важно да се извините и да обясните, че не сте мислили това и в бъдеще ще се постараете да не изпускате подобни фрази, дори да сте изключително ядосани и разгневени.

Добави коментар