6 начина да спрете преяждането – част 2

Продължава от: 6 начина да спрете преяждането – част 1

 

3. Не пропускайте закуската

 

Когато хората се хранят с повече мазнини, протеини и въглехидрати сутрин, те остават сити по-дълго време през деня и ядат по-малко количество храна на обед и вечеря. За съжаление, повечето от нас стартират деня си с празен стомах. А дори и да хапваме нещо, то е около 1/3 от това, което трябва да изядем.

 

Съвет за отслабване: Ако чувствате силен глад преди обед, това означава, че не се храните качествено на закуска. Стремете се да приемете поне 250 калории и се опитайте да правите тези 3 неща всеки ден:

 

Приготвяйте закуската си преди да си легнете (нарязвайте плодовете, сипвайте киселото мляко в купичка).

 

закусха, хранене, преяждане, фибри, протеини

 

Подготвяйте си порции от овесени ядки или мюсли, както и нискомаслено краве или соево (ядково) мляко за офиса. Можете да ги хапвате когато пристигнете в офиса.

 

Четете още: 6 тайни на закуската, която ви кара да отслабвате

 

Хапвайте късна закуска, ако не можете да ядете рано сутрин. Не се насилвайте – просто изчакайте и хапнете към 9-10 часа. Това ще ви помогне да контролирате глада си по-късно.

 

4. Приготвяйте си храна с по-голям обем

 

Твърдите храни с по-високо съдържание на вода могат да ви помогнат да потиснете глада си.

 

Когато хапваме храни с по-високо водно съдържание, като плодове и зеленчуци, а не храни с ниско съдържание на вода, като бисквитки и солети, ние приемаме по-голямо количество храна, която е по-нискокалорична.

 

храна, плодове, плодове, зеленчуци, вода, нискокалорично

 

Съвет за отслабване: Консумирайте по-голямо количество храна и приемайте по-малко количество калории. Опитайте следните здравословни начини да се заситите:

 

Започнете вечерята със салата, или я използвайте за гарнитура на нетлъсто месо или бобови растения.

 

Четете още: Зеленчуци, който не яде… – част-1

 

Избирайте пресните плодове пред изсушените – за еднакво количество калории можете да хапнете цяла купичка грозде вместо 3 супени лъжици стафиди, например.

 

Увеличете обема на храната, като добавите сварени на пара зеленчуци, като броколи, или прибавете свежи домати и спанак.

 

5. Яжте фибри на всяко хранене

 

 

Фибрите ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време, защото тялото ви обработва храните богати на фибри по-бавно.

 

Освен това храните богати на фибри са с по-голям обем, което означава, че ще изядете по-голямо количество храна, но ще приемете по-малко калории. Освен това съществува връзка между приема на храни с по-високо съдържание на фибри с по-ниския индекс на телесна маса и понижения риск от диабет тип 2.

 

Четете още: Зърнените храни

 

Съвет за отслабване: Опитайте се да приемате поне 25 гр. фибри дневно, като включите плодове и зеленчуци във всяко хранене. Ябълките и морковите са с естествено високо съдържание на фибри.

 

Опитайте се да замените поне част от хляба и спагетите с пълнозърнестите им варианти.

 

6. Винаги яжте храни, богати на протеини

 

храна, протеини, засища, преяждане, мускули

 

Хората, които приемат по-голямо количество протеини, се чувстват по-сити и огладняват по-бавно. Освен това, приемът на протеини помага за по-лесното оформяне на мускули при тренировка.

 

Съвет за отслабване: Опитайте се да се храните с протеини на всяко хранене – омлет от яйчени белтъци, парченце риба или пилешки гърди, без кожа.

 

Четете още: Колко често е полезно да ядем месо?

 

Порцията месо трябва да е с размер на тесте карти или с размера на дланта ви (без да включвате пръстите си).

 

Друг вариант за прием на достатъчно протеини е включването на бобовите растения в менюто. Бобът, лещата, граха, нахута и олющените соеви ядки са с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри и пълни с протеини.

 

Снимки: CliffMuller, miss pupik, abodftyh, FixersUK, Chapendra Foter

Добави коментар