6 начина да се справите с грубото отношение на тийнейджъра

Ако преди години родителите на тийнейджърите са можели просто да ги накажат или да ги плеснат, когато не са се държали добре, то днес целта е да се намери по-спокоен и не накърняващ достойнството им метод на възпитание. Родителите трябва да се справят с неуважителното поведение на тийнейджърите и постоянната промяна в настроенията им. Не е лесна задачата да отучите своя тийнейджър от подигравателното и грубо поведение, характерно за възрастта му. Ето и 6 съвета, които могат да ви помогнат да се справите по-лесно с този проблем:

 

1. Запазете спокойствие

 

Дори когато тийнейджърът ви повишава тон, е важно да запазите спокойствие и хладнокръвие. Подходете спокойно и предложете на тийнейджъра си да обсъдите проблема. Отделете време, в което да останете насаме и да изслушате какво има да ви каже детето ви. Бъдете съпричастни. Тийнейджърът ви трябва да се почувства ценен и разбран. Можете да проведете разговора в някое любимо кафе навън или у дома – няма значение, просто трябва да сте насаме.

 

Можете да опитате и друг метод. Когато положението е напечено и се чувствате разстроени, седнете и напишете нещата, които ви притесняват. След това ги прочетете и отделете нещата, с които можете да живеете, от нещата, с които не можете. Така ще видите ясно какво трябва да се промени.

 

2. С любов и разбиране

 

Едно от задълженията ви като родител е да бъдете най-добрият и сигурен приятел на детето си. Поддържането на баланса между това да сте родител и приятел, всъщност е доста трудно. Това се случва, защото едновременно искате детето ви да говори с вас, но искате да запазите и своя авторитет.

 

Четете още: Как да помогнете на тийнейджъра да създаде приятелства?

 

Вие, като родител, не трябва да търпите грубия език или тон на тийнейджъра си. Важно е да запазите уважението на детето към вас. Обяснете на тийнейджъра, че ще го слушате тогава, когато тонът му е подходящ за разговор. Детето ви ще се поучи от силата ви, а любовта и разбирането определено са правилен подход.

 

3. Последствия

 

Ако виждате, че разговорът тръгва в неблагоприятна посока и тонът се повишава, паузирайте го. Кажете на детето си, че няма да говорите с него, докато не се успокои и не промени поведението си. Тийнейджърите често си мислят, че знаят всичко. Ако имате такъв у дома, със сигурност сте срещали онова завъртане на очите, което демонстрира, че вие нищо не разбирате. Наказвайте подобно грубо отношение с последствия – лишаване от компютър за определен срок, от телефон, танци и т.н.

 

4. Запазете перспективите си

 

„Многознайковците“ не са единственият вид тийнейджъри. Много родители чуват „НЕ“ постоянно. Бунтовническото поведение също не е добре да бъде толерирано. Трябва все пак да подбирате битките си. Всеки тийнейджър минава през този период на промяна в настроението и грубо отношение. В крайна сметка отношението на детето ви определено ще се подобри, просто това отнема време и трябва да сте търпеливи.

 

Четете още: Предимства за тийнейджърите да се хранят здравословно

 

5. Не се примирявайте

 

Понякога е по-лесно да се откажете и да се примирите с грубото отношение на своя тийнейджър. Трябва да знаете обаче, че дете, което веднъж или два пъти се е отнесло по този начин и се е разминало без никакви последици, ще го направи отново и ще продължи да се отнася така, дори и по-лошо. Трябва да покажете, че вие определяте правилата. Колкото повече толерирате и се примирявате с подобно грубо отношение, толкова повече влошавате ситуацията.

 

6. Напомняйте им, че ги обичате

 

За това е нужно много търпение, но родителите трябва да помнят, че обичат децата си и юношеските години рано или късно ще отминат. Когато детето ви се отнася добре, прегърнете го, когато се отнася зле – прегърнете го по-силно, вероятно има нужда. Показвайте му, че го обичате.

 

Казвайте на децата си, че се гордеете с тях, когато направят нещо хубаво. Дори и да не ви отговарят в такива моменти, ако продължавате да го правите, със сигурност ще прихванат от това отношение и ще забележите прогреса.

Добави коментар