6 начина да се предпазите от рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е един от най-предотвратимите видове рак. Прилагането на PAP тест (цитонамазка), спомогна броят на случаите с рак на шийката на матката да намалее през последните тридесет години.

 

Въпреки това още жени развиват този вид рак.

 

Някои случаи на рак на маточната шийка не могат да бъдат предотвратени, но има много неща, които една жена може да направи, за да намали риска от развитието му.

 

Как?

 

 Посещавайте редовно гинеколога си за изследване – цитонамазка. Това може да бъде най-ефективната защита от рак на маточната шийка. Чрез този тест могат да се открият цервикални промени по-рано, преди да са се превърнали в рак. При наличие на промени, попитайте вашият лекар, колко често трябва да си правите цитонамазка.

 

Четете още: Превенция на рака на яйчниците: Какво работи?

 

 Ограничете количеството на сексуалните партньори, които имате. Проучванията показват, че при жени, които имат много сексуални партньори има повишен риск от рак на маточната шийка. Така също се увеличава рискът от заразяване с HPV, една от най-честите причини за появата на рак на маточната шийка.

 

 Откажете се от тютюнопушенето. Цигарите увеличават риска от развитие на много видове рак, включително този на маточната шийка.  Пушенето съчетано с HPV инфекция може действително да ускори цервикалната дисплазия. Най-добре е да се освободите от вредния навик.

 

 Ако сте сексуално активни, използвайте презерватив. Необезопасения секс ви излага на риск от  HIV и други полово предавани болести, което може да увеличи вашият рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка.

 

Четете още: Що е това цитонамазка?

 

 Проследяване на анормални цитонамазки. Ако сте имали необичайна цитонамазка е важно да продължите с нормалния си ритъм на подлагане на PAP тестове, независимо какво вашият лекар е решил за вас. Ако сте били лекувани например от дисплазия на маточната шийка, все още трябва да следите резултатите от цитонамазката. Дисплазията може да се върне и ако не се следи може да се превърне в рак на маточната шийка.

 

 Сложете си ваксина против HPV. Ако сте под 27 години, може да си сложите HPV ваксина, която намалява високия риск от щама на HPV при жени. Ваксината е най-ефективна, ако се прави при млади момичета, преди да станат сексуално активни.

Добави коментар