6 начина да подсилите имунната система на детето

Течащ нос, постоянни настинки, повтарящ се грип. Повечето родители мислят, че тези състояния са просто част от периода на израстване на децата по време на ходенето в детска градина или на училище. Но не всички деца винаги са болни. Не всички деца имат течащ нос и не всички ще се свият от болки в стомаха.

 

1. Храненето е от значение

 

Детската имунна система може да се срине, ако постоянно е атакувана, например ако има непоносимост към някои храни, добавки, консерванти и захар. Когато детето има хранителна алергия, храносмилането страда, развива се възпаление, което прави отблъскването на бактериите и вирусите много трудно. Подобно нещо се случва, когато детето приема повече добавки и консерванти, отколкото тялото му може да понесе.

 

В много клинични проучвания е доказано, че захарта потиска имунитета. За да предпазите децата си, ограничете дневния прием на захар, добавки и храни, които са алергени. Съсредоточете се върху изобилие от пресни зеленчуци, цели плодове, ядки, семена, бобови растения, яйца, месо.

 

хранене, здраве, имунитет

 

2. Поддържайте микрофлората на вашето дете

 

Пробиотиците са дружелюбни полезни бактерии, които се срещат в червата ни. Те предпазват храносмилателните ни пътища, помагат да се смели храната, съдействат за почистване на токсините и ни предпазват от натрупване на бактерии и вируси. Когато бактериалният баланс при децата е нарушен, можем да видим промяна и в способността им да реагират срещу инфекциите.

 

Можете да давате на детето си пробиотични добавки, съдържащи лактобацили и щамове на бифидобактерии, като най-добре е това да става в началото на деня. Консултирайте се с лекаря на детето кое е най-подходящо за него.

 

Четете още: Проф. д-р Пенка Переновска за пневмоковите заболявания при децата

 

3. Помогнете му да редуцира стреса и тревожността

 

В днешния забързан свят, родителите са претоварени, децата също и всеки страда. Детските тела имат същия отговор към стреса както и на възрастните, увеличават производството на кортизол и адреналин.

 

стрес, дете, здраве

 

За децата е важно да имат много време за почивка и за творческа игра. Заетите деца се нуждаят от повече почивка от време на време, за подсилването на тяхната имунна система.

 

4. Уверете се, че детето ви получава достатъчно сън

 

Повечето деца не получават необходимото количество сън. В зависимост от възрастта, децата се нуждаят от между 10 и 14 часа сън на ден. И най-важно е качеството на съня. За правилната секреция на мелатонин (хормонът на съня), децата трябва да спят в тъмни стаи, без нощна лампа.

 

Четете още: Силен имунитет – здрави деца! – част 1

 

Тъй като е доказано, че електромагнитните честоти, се отразяват на качеството на съня, уверете се, че няма нищо включено в стаята на детето ви. Уверете се, че всички електронни устройства са изключени или по-добре – преместени в друга стая.

 

дете, здраве, сън

 

5. Не забравяйте, че температурата помага в борбата с инфекциите

 

Въпреки, че много родители се паникьосват при първите признаци на покачване на телесната температура, е важно да се знае, че това е само знак за борбата на детето с инфекцията. Температурата е отговор на организма на детето към инфекцията и без нея, тялото не е толкова ефективно в борбата с болестта. Истината е, че имунната система на детето работи по-добре при по-висока температура, така че да може да се подобри по-бързо. Важно е обаче да посетите лекар, защото температурата може да е знак за нещо по-сериозно.

 

Четете още: Бактериална инфекция при децата

 

6. Добавките могат да направят чудеса

 

Най-добрите добавки за подсилване на имунната система на детето са витамин D и цинк. Билките бъз и астрагалус са подходящи при инфекции на горните дихателни пътища. За алергии се препоръчват витамин C, рибено масло и коприва. Посъветвайте се с лекаря си преди да започнете да давате на детето си каквато и да е нова добавка или билка.

 

Снимки:  Mr Jaded, Megan Skelly, bitzcelt  Foter.com

Добави коментар