дете, имунна система, диета, билки, пробиотици, есен

6 начина да подсилите имунната система на детето си през есента

С промяната на температурите хората започват да прекарват все повече време на закрито. Това води до повишаване на податливостта им към настинки, грип и други заболявания, които се предават от човек на човек.

 

Натуралните средства са добър начин да се справите ако детето ви се разболее през есента. Най-доброто, което можете да направите, обаче, е да подсилите имунната му система, така че да го предпазите от разболяване.

 

Предлагаме ви няколко естествени начина да подсилите имунната система на детето си.

 

1. Добра диета

 

На първо място е важно детето ви да има добра диета. Недостигът на хранителни вещества или витамини, ще го направи много по-податливо на вируси и бактерии. Освен това добавките и захарта, намиращи се в преработените храни, не само че не укрепват имунната система, ами и я потискат.

 

дете, имунна система, диета, билки, пробиотици, есен

 

Ограничавайте използването на готови храни и полуфабрикати. Вместо това приготвяйте сами храната за цялото семейство. Планирайте разнообразно и здравословно меню.

 

2. Билки

 

Има множество билки, които повишават имунната система. Можете да купите предварително приготвен букет от билки, подходящ за повишаване на имунитета на детето ви или да използвате тези, които сте си набрали през лятото. Чаят е чудесна добавка към закуската на вашия малчуган.

 

3. Чиста среда

 

Регулярното излагане на химикали може да увреди имунната система. Опитайте се да използвате естествени почистващи и козметични продукти. Избягвайте антибактериалните сапуни, тъй като те убиват всички бактерии, не само лошите такива. Когато се появят лоши бактерии, няма добри, които да се борят с тях.

 

Четете още: Силен имунитет – здрави деца! – част 1

 

4. Добър сън

 

Както за възрастните, така и за децата, сънят е много важен. Той позволява на тялото да регенерира клетките и да се възстанови. Ако детето ви не получава достатъчно сън, тялото му няма да има време да се възстанови от щетите нанесени през деня и в крайна сметка ще се поддаде на бактериите и вирусите, които го атакуват.

 

дете, имунна система, диета, билки, пробиотици, есен

 

5. Пробиотици

 

Пробиотиците са добри бактерии, които живеят в червата. Една от функциите им е да защитават организма от лошите бактерии и вирусите. Когато балансът на добрите и лошите бактерии е нарушен, детето може да се поддаде много по-лесно на заболяване. Допълнителните пробиотици ще помогнат на тялото на детето по естествен начин да се защити.

 

Един добър начин да осигурите на детето си повече пробиотици, е като добавите в менюто му повече кисело мляко или други ферментирали храни, като квас. Разбира се, можете и да купите прахообразни пробиотици. Обикновено те не са много скъпи и се взимат без рецепта.

 

Четете още: Имунната система – как да я подсилим?

 

6. Орална хигиена

 

Добрата орална хигиена има невероятен ефект върху цялостното здраве на детето. Бактериите от неправилното миене на зъбите и неправилното използване на конец за зъби се придвижват към кръвопотока и причиняват възпаление, което понижава имунитета на детето ви. Добрата орална хигиена е задължително условие за доброто здраве на всяко дете.

 

Снимки: teresachin2007, Mr Moss, halbag Foter.com

Добави коментар