6 начина да запазите кожата си здрава през зимата

Когато температурите навън паднат, вашата кожа обикновено става по-суха и започва да се лющи. Затова точно както сменяте гардероба си всеки сезон, трябва да промените и начина, по-който се грижите за нея.

 

Направете овлажняването приоритет №1

 

Влиянието на студеното време, ниската влажност на въздуха и отoплението в затворените помещения изсушават кожата ви и затова се налага да я хидратирате. Ако по принцип имате мазна или смесена кожа, най-вероятно ще е достатъчно да нанасяте хидратиращ крем 2-3 пъти на ден. Но ако кожата ви е суха или чувствителна, вие се нуждаете от по-силен, по-успокояващ и по-силно овлажняващ продукт.

 

Четете внимателно етикетите

 

Изхвърлете всички кремове, които съдържат алкохол и аромати поне до пролетта. Алкохолът изсушава кожата, а ароматите са един от най-големите причинители на алергични реакции.

 

Четете още: Как да разнообразим ежедневния грим?

 

Ексфолирайте мъдро

 

Ексфолирането през зимата е трудно, защото не трябва да бъде твърде агресивно или твърде слабо. Нуждаете се от ексфолиация, която да премахне мъртвите клетки, но не трябва да бъде толкова агресивна, че да раздразни кожата ви. Можете, например, да намалите броя на процедурите – ако обикновено ги правите 2-3 пъти в седмицата, то сега намалете на веднъж седмично.

 

Миенето на лицето

 

Ако принципно миете лицето си 2 пъти на ден с някакъв козметичен продукт, изберете само вода в единия от тези пъти. Когато кожата ви е суха и чувствителна, то тя е много по-раздразнителна. Понякога дори обикновената кърпа може да е твърде абразивна. Играйте на сигурно – мийте се само с вода сутрин или вечер.

 

Запазете вашата медицинска козметика за пролетта

 

Ако са ви предписани специални дерматологични кремове, вероятно ще трябва да ги държите на разстояние до пролетта. Повечето пациенти, могат да понесат продукти с високо съдържание на ретиноид през топлите месеци, но когато е студено, те причиняват прекалено изсушаване и дразнене на кожата. Ако случаят е такъв, по-добре да преминете към по-лека формула, която да е по-щадяща за вашето лице.

 

Четете още: Как да поддържате кожата си през зимата?

 

Направете душовете си по-кратки

 

Знаем, че е изкушаващо да останете под душа за около час, особено ако чувствате кожата си като шкурка. Но това наистина е лоша идея. Ако прекарвате повече време под душа или във ваната, горещата вода може да изсуши кожата ви като отмие естествените мазнини, които се намират върху нея. Придържайте се към 10-15 минутен душ и се подсушете с кърпа, като оставите кожата си леко влажна. След това незабавно намажете с лосион, за да запазите влагата в кожата си.

Добави коментар