бебе, захранване, бавно, храна, зеленчуци, хранене

5 често срещани проблема при захранването

Oтбиването на бебето е наистина вълнуващ момент, но е възможно да се сблъскате с някои проблеми. Преминаването от кърма или адаптирано мляко към по-твърди храни и пюретa е голяма промяна за него и небцето му. Tо научава новите вкусове и текстури. Ако обаче храненето се превърне в истински проблем, ето някои тактики, които може да са ви от полза:

 

1. Бебето ви се храни много бавно

 

На първо място опитайте да разберете каква е причината бебето ви да яде толкова бавно, за да намерите начин да се справите с проблема. Може би то не е много гладно или пък вниманието му е отвлечено от нещо друго? Ако установите, че се разсейва, опитайте се да премахнете причинителя. Той може да е по-голям брат или сестра, телевизор или нещо друго.

 

Ако бебето яде бавно, защото не е гладно, опитайте да го храните малко по-късно и не му давайте прекалено много междинни закуски. Не забравяйте обаче, че бавното (в рамките на разумното) хранене може да е добър навик за живота му като възрастен. При по-бавното хранене има шанс да се наслаждава на храната, освен това е по-трудно да преяде, тъй като стомахът ще има достатъчно време да изпрати сигнал до мозъкът, че е пълен.

 

2. Храната е навсякъде, но не и в устата на бебето

 

Усещайки текстурата на храната с пръсти, бебето ви проучва точно толкова, колкото и като опитва храната. Но все пак, то трябва и да приема част от храната, не само да се забавлява с нея, нали?

 

За бебета на възраст над 7 м., опипването на храната е нещо като съчетание между хранене и игра. Може би бебето ви се наслаждава на падащата храна по пода, но не се тревожете, това е само фаза, която ще премине. Ако постоянно вдигате храната и забърсвате, има риск бебето ви да си помисли, че това е игра. Вместо това, сложете гумена постелка под столчето му за хранене. Ако цялото хранене се окаже провал, вземете чинията и опитайте отново малко по-късно.

 

Четете още: Мога ли да давам чай на бебето си?

 

3. Бебето ви се задавя с храната, в която има парченца

 

При задавянето с храна се отключва нормален рефлекс, който не позволява на бебето да се задуши, така че не се паникьосвайте. Опитайте да не слагате прекалено много храна в лъжичката му.

 

Понякога бебетата не харесват прехода от гладка храна към такава на бучки. Често се случва когато в храната има бучка да се задавят с нея. Може да отнеме малко време, докато бебето ви се научи как да се справя с този проблем.

 

Ако бебето ви постоянно се задавя с храна се опитайте да не реагирате пресилено. Не е нужно да го вдигате от столчето за хранене. Вместо това се опитайте да го успокоите с думи и галене. За да му помогнете да свикне с храната на бучки, опитайте първоначално да я смесвате с пюрета.

 

Четете още: Сокчета за вашето бебе

 

4. Бебето ви не иска да яде зеленчуци

 

Опитайте се да не се стресирате, ако бебето ви отказва да яде зеленчукови пюрета, тъй като реакцията ви само ще направи положението по-лошо. Просто изчакайте няколко дни и опитайте да му го дадете отново. Разбираемо е, че не ви е приятно положените от вас усилия да бъдат отхвърлени, но ключът е в постоянството.

 

Ако това не проработи, започнете от начало, използвайте зеленчуци, които нямат много силен аромат. Опитайте с по-сладки такива, като моркови и пащърнак. Ако бебето ви не харесва по-сладките зеленчукови пюрета, опитайте да комбинирате плодове и зеленчуци, например ябълка с малко пащърнак или круша с тиквичка. Постепенно увеличавайте количеството на зеленчуците, за сметка на плодовете.

 

5. Бебето ви не иска да опитва нищо ново

 

Ако бебето отказва новите храни, не го насилвайте, защото битките по-време на хранене само правят и двама ви недоволни. Вместо това му давайте да хапва храни, които обича, но не се отказвайте да му предлагате нови неща. Според проучванията, едно бебе трябва да опита между 15 и 21 пъти дадена храна, преди да развие неприязън към нея или пък да я хареса.

 

Опитайте се да готвите храната такъв начин, че да не претоварвате бебето си с прекалено много нови вкусове. Въпреки че е важно да въвеждате нови вкусове в менюто му, не е добра идея това да става наведнъж. Въвеждайте новите храни в средата на деня, когато бебето ви има повече енергия. Освен това ако има някаква негативна реакция, симптомите ще отшумят преди лягане.

Добави коментар