5 хронични заболявания, които ви правят по-податливи на грип

Има много причини, заради които е възможно вие или семейството ви да станете по-податливи към грип. Децата и бебетата, например, при които имунната система не се е развила напълно, са по-уязвими към усложненията на грипа.

 

Промените в имунната система по време на бременност също могат да направят жената по-податлива на грип. Както и някои здравословни проблеми. Научете повече за 5-те хронични състояния, които могат да са причина за това, да сте по-податливи към грип. Запомнете: всеки човек с хронично заболяване, който развива грип, трябва да се консултира със своя лекар.

 

1. Автоимунни заболявания

 

Някои хронични заболявания отслабват имунната система, като излагат хората на повишен риск от заразяване с грип. Имунната система е изградена от сложна мрежа от тъкани и органи, които произвеждат бели кръвни телца и ги транспортират в тялото. Тези кръвни телца позволяват на тялото да се бори с инфекциите и заболяванията.

 

Автоимунните заболявания – включително ревматоидният артрит, лупуса и псориатичният артрит – променят имунната система така, че тялото спира да прави разлика между собствените си клетки и чужди нашественици, като грип и микроби. И когато защитната система на тялото не работи както трябва, вие сте по-податливи на инфекции като грип. Положението се усложнява, когато се използват лекарства за лечение на тези хронични заболявания (стероиди, анти-ревматични лекарства и т.н.) – те също отслабват имунната система.

 

2. Рак

 

Някои видове рак, в частност рака на кръвта или рака на лимфните възли (левкемия и лимфома), могат да отслабят имунната система и да увеличат риска от разболяване от грип и получаване на усложнения. Ракът на кръвта кара белите кръвни телца, които в нормално състояние регулират имунната система и се борят с инфекциите, да унищожават здравите клетки.

 

Четете още: Кога настинката се превръща в бронхит?

 

Една от най-честите форми на левкемия е лимфобластна левкемия, която започва от подтоп бели кръвни клетки, наречени лимфоцити, в костния мозък. Тези лимфоцити са част от имунната система. Някои агресивни лечения срещу рак, като химиотерапия или радиация, също могат да отслабят имунната система, правейки ви по-уязвими към грипните вируси.

 

3. Диабет тип 1

 

Диабетът може да отслаби имунната система, правейки ви по-податливи към грип или други инфекциозни заболявания. Освен това увеличава риска от усложнения, като пневмония. Точно като ревматоидния артрит и кожната туберкулоза, диабета тип 1 е автоимунно заболяване. Поради тази причина, защитната функция на организма не работи както трябва. Вместо да отблъсква атаките на чуждите тела, имунната система атакува собственото ви тяло.

 

4. Сърдечни заболявания и депресия

 

Заболяванията на сърцето, също могат да ви направят по-податливи на грип. Сърдечните заболявания могат да отслабят вашето тяло до толкова, че то да не е достатъчно силно, за да се справи с грипа.

 

Хората със сърдечни заболявания също са по-податливи на депресия. Според изследванията, дори лека хронична депресия може да се отрази на способността на човек да се бори с инфекциите, в частност при по-възрастните хора.

 

Четете още: 10 съвета за лечение на настинка и грип

 

5. ХИВ/СПИН

 

ХИВ (HIV) или човешкия имунодефицитен вирус, атакува имунната система, което прави по-трудно за организма да се бори с инфекции като грипа. Неоткрит ХИВ обикновено прогресира, уврежда имунната система и унищожава белите кръвни телца, които помагат в борбата с болестите.

 

Без достатъчно бели кръвни клетки, тялото е твърде слабо, за да се бори с грипа и другите потенциално сериозни инфекции. Хората с ХИВ не само са в по-голям риск от заболяване от грип, но и са по-податливи към развитието на хронични заболявания или фатални грипни усложнения.

Добави коментар