5 храни, които да ядете преди забременяване

Ако вече сте достигнали до етапа в живота си, в който вече планирате да имате бебе, не е лошо да помислите за по-здравословен начин на хранене, с който да подготвите тялото си за бременността. Предлагаме ви 5 храни, чиято консумация трябва да увеличите, за да се погрижите за себе си:

 

1. Фолиева киселина

 

Ако планирате да забременеете през следващата година, диетата ви трябва да е богата на фолиева киселина, независимо кое време на годината е. Можете да приемате хранителни добавки или витамини за бременни и по този начин да увеличите приема на фолиева киселина. По-добре е обаче да хапвате повече храни, богати на този витамин – най-вече зеленолистни зеленчуци и цитруси.

 

Преди и по време на първите месеци от бременността трябва да приемате 400 мг фолиева киселина дневно. По този начин ще намалите риска от вродени дефекти и ще увеличите шансовете за безпроблемна и здравословна бременност.

 

Четете още: Как да забременеете по-бързо?

 

2. Висококачествени протеини

 

Според резултатите от изследване, проведено сред двойки с проблеми със забременяването, по-високото съдържание на протеини и по-ниското на въглехидрати помага да се увеличат шансовете за забременяване. Приемането на 25% повече протеини и намаляването на въглехидратите с 40% подобрява качеството на яйцеклетките и удвоява шансовете за забременяване чрез ин витро процедура.

 

Висококачествените протеини в диетата са много важни за плодовитостта. Приемайте протеини, съдържащи всички необходими аминокиселини. Белтъците нa яйцата са отлични за целта, както и бялото птиче месо, и рибата, особено богатата на омега-3 мастни киселини.

 

Ако сте вегетарианец, хапвайте боб и като цяло бобови растения. Те са много богати и на желязо, което пък е друг важен елемент. Ако консумирате соеви продукти, хапвайте повече пълнозърнести такива. Преработените версии на тези продукти често имат по-високо съдържание на натрий и не са толкова здравословни.

 

Четете още: Може ли стресът да попречи на забременяването?

 

3. Омега-3 мастни киселини

 

Когато забременеете, омега-3 мастните киселини ще се отразят много добре на развитието на мозъка на бебето ви. Те ще се отразят добре и на диетата ви преди бременността, защото тялото ви се нуждае от здравословни мазнини, за да запази правилното функциониране на хормоните. Можете да консумирате всеки ден чиа семена, ленено семе или да хапвате риба.

 

Хапвайте между 1 000 и 2 000 мг. омега-3 мастни киселини всеки ден. Това се равнява на 80 гр риба дневно, 2 супени лъжици орехи, или 2 супени лъжици ленено семе или чиа. Последните 2 могат да се добавят в шейкове, кисело мляко или на салати. Можете да ги консумирате и със сушени плодове.

 

4. Пълномаслени млечни продукти

 

Млечните продукти са много важни за тялото преди бременността, защото съдържат много калций и протеини. За да увеличите шансовете си за забременяване, не е лошо да добавите в менюто си пълномаслено мляко. Според проведено изследване, жените, консумиращи пълномаслено мляко всеки ден, понижават шансовете от различни видове инфертилитет.

 

Не е необходимо да заменяте всички нискомаслени млечни продукти с пълномаслени такива, но често трябва да приемате и пълномаслени. Това ще помогне на тялото ви да се подготви за бебето.

 

Четете още: Най-доброто време за забременяване

 

5. Плодове и зеленчуци

 

Ако вече хапвате много плодове и зеленчуци, сега е моментът да ги увеличите още повече и да ги хапвате между храненията. Това ще е много полезно за тялото ви. Освен това, това е добър навик, защото веднъж забременеете ли, постоянно ще ви се хапва нещо.

 

Плодовете и зеленчуците осигуряват множество основни хранителни вещества и антиоксиданти. Ако до сега сте хапвали много нездравословни храни, рафинирани зърнени и сладкиши, сега е моментът да спрете.

 

Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да увеличи плодовитостта ви, но гледайте да не отслабвате твърде бързо и драстично. Добрата диета и упражненията, ще помогнат много на тялото ви да износи една здравословна бременност. Наистина е хубаво тялото ви да е достатъчно здраво когато сте готови да забременеете, за да може и вие, и вашето бебче да сте здрави и спокойни през цялата бременност.

Добави коментар