5 храни, борещи се с рака

Спечелете войната

За да намалите риска от рак, внимателно прегледайте какво има в хладилника ви. Всички проучвания, относно рака и връзката му с храненето, посочват че растителните храни и техните фитонутриенти (и други специални съединения) подпомагат лечението на рака.

Стремете се да имате от 5 до 9 порции различни плодове и зеленчуци дневно.

1. Броколи

Всички кръстоцветни зеленчуци (карфиол, зеле, къдраво зеле) съдържат вещества, борещи се с рака, но броколито е единственият съдържащ високи нива на сулфорафан – особено мощно съединение, което повишава защитните ензими в организма и премахва причиняващите рак вещества.

Според проучване, ефектите на сулфорафана са насочени предимно към раковите стволови клетки – тези, които карат туморите да растат.

броколи, рак, ракови клетки

Колкото повече броколи ядете, толкова по-добре, така че заредете хладилника си с прилично количество броколи.

2. Горски плодове

Всички плодове съдържат фитонутриенти, които се борят с рака. Къпините, по-специално, съдържат много висока концентрация на фитохимикали, наречени антоцианини, които забавят растежа на пре-малигнените клетки и предпазват от образуването на нови такива.

Половин чаша от тези плодове дневно, може значително да подобри здравето ви.

Четете още: Храни, които да избягвате, когато сте болни

3. Домати

Този сочен плод, който почти всички хора смятат за зеленчук, е най-добрият хранителен източник на ликопен – каротеноид, който придава червения оттенък на доматите. Ликопенът от своя страна може да попречи на растежа на раковите клетки в ендометриума.

домати, ликопен, ракови клетки, рак

Най-големи ползи можете да извлечете от варените домати, тъй като процесът на загряване увеличава количеството ликопен.

4. Орехи

Орехите и техните фитостероли са доказали, че блокират естрогенните рецептори в раковите клетки на гърдата, евентуално и забавят растежа на тези клетки.

Хапвайте по една шепа орехи всеки ден. Това може да даде добри резултати.

Четете още: Храни, които стимулират имунната система

5. Чесън

Установено е, че фитохимикалите в чесъна спират образуването на нитрозамини – канцерогени, образуващи се в стомаха (и в червата при определени условия), когато се консумират нитрати и консерванти. Според проучване, жените, които са приемали най-големи количества чесън в живота си, са с 50% по-малък риск от развитие на някои видове рак.

чесън, рак, хранене, ракови клетки

Нарежете или счукайте скилидки чесън (смачкването помага за освобождаване на полезни ензими) и го залейте с богат на ликопен доматен сос. Това определено ще е полезно за здравето ви.

Снимки: [puamelia], –Filippo—, Azcangal, Francesco Crippa Foter.com

Добави коментар