5 теории за великденските яйца

Всяка година, с наближаването на Великден, хората по целия свят сваряват яйца и ги боядисват във всевъзможни цветове и шарки. От къде идва тази традиция? В действителност няма отговор на този въпрос. Има множество теории, които обясняват как са се появили боядисаните яйца в християнския празник Великден. Ето и 5 от тях:

 

1. Празнуване на пролетта

 

Великденските яйца често биват свързвани с езическите празници по случай идването на пролетта. Яйцата са били символ на прераждането и новия живот, което ги прави много подходящи за честването на края на зимата и идването на пролетта.

 

Това обяснява защо боядисваме яйцата в свежи и ярки цветове, за да ги разменяме с приятелите и семейството си. Символиката на прераждането, пасва добре с пролетния празник Великден, по случай възкресението на Исус.

 

Четете още: Великденски символи и традиции в Западна Европа

 

2. Месопотамска традиция

 

Според месечно католическо списание – Donahoe’s Magazine, излизало в периода от 1878 до 1908 г., ранните християни в Месопотамия боядисвали яйцата червени, за да имитират кръвта на Христос, по време на неговото разпятие. Църквата усвоява тази традиция и тя продължава и до ден днешен (първото яйце винаги е червено).

 

3. Кралска традиция

 

Крал Едуард I от Англия, също може би е допринесъл за традицията с шарените яйца по случай Великден. През XIII в., той поръчал 450 яйца да бъдат украсени и декорирани със златни листове. Тези яйца той подарил на останалите представители на кралското семейство по случай Великден.

 

4. Мария Магдалена и червеното яйце

 

Според няколко легенди, Мария Магдалена е ключова фигура в създаването на традицията за боядисване на яйца. Според една от версиите, Мария Магдалена отива до гробницата на Исус три дни след неговото разпване. Тя носи със себе си кошница с варени яйца, които да сподели с другите жени на гробницата. Когато пристига и вижда, че входът е отворен и гробът празен, яйцата в кошницата изведнъж стават алено червени.

 

Четете още: Как да сварите яйца, без да се спукат?

 

Друга легенда разказва как Мария Магдалена отишла да говори с римския император Тиберий, след като Исус е възкръснал от мъртвите. Тя казала на императора: „Христос възкръсна!“, а той отвърнал: „Христос е толкова възкръснал, колкото това яйце е червено!“, посочвайки едно яйце на масата (в някои версии яйце, което Мария Магдалена държала в ръка). Веднага след като императорът казал това, яйцето станало червено.

 

5. Мария и червеното яйце

 

Според други легенди, не Мария Магдалена, а Мария – майката на Исус, е първоизточникът на тази традиция. Тя е присъствала на разпъването на сина си (Разпети петък) и е носила яйца със себе си. Според една от версиите, кръв от раните на Исус пада върху яйцата и ги оцветява в червено.

 

Според друга версия разказва, как Мария молела през сълзи войниците да не бъдат жестоки със сина ѝ. Тя давала на войниците по едно яйце, върху което са падали сълзите ѝ, а яйцата се оцветили сами в различни цветове.

Добави коментар