5 съвета от гинеколога: за всеки ден и за цял живот

Вярваме, че тези съвети ще помогнат на жените да запазят своето здраве и способността си да имат деца. Надяваме се, че те ще ви научат да определите какво от гледна точка на гинекологията е норма и какво излиза от нейните рамки – съответно трябва да потърсите консултация със специалист и да се лекувате.

 

1. Обръщайте особено внимание на секрецията

 

Тя е характерна за всички, но има различен цвят – от прозрачен до жълтеникъв и по-гъст. Редовно наблюдавайте и как се променя количеството и консистенцията на менструалния ви цикъл – това ще ви помогне да забележите навреме някои евентуални отклонения. Бялата секреция и силният сърбеж свидетелстват за гъбична инфекция.

 

Течната безцветна секреция със съмнителна миризма, появяваща се най-често след правенето на секс, може да бъде признак за бактериална вагиноза – най-разпространената полова инфекция при жените на възраст до 40 години.

 

Тези между 15 и 25 години, които водят редовен полов живот, трябва да си правят изследвания за хламидии поне веднъж годишно. Ако резултатът е положителен, трябва да се направи проверка и за гонококи – възбудителите на гонореята (венерическо заболяване, често съпътстващо хламидиозата).

 

Четете още: Вагинално течение – кое е нормално и кое не?

 

2. Не игнорирайте повтарящите се симптоми

 

При 75% от жените поне веднъж в живота се среща гъбична инфекция. Ако можете да я определите самостоятелно, възползвайте се от специалните вагинални кремове, но ако не сте уверени в диагнозата, обърнете се за съдействие към гинеколог.

 

Вирусът на гениталния херпес “живее” в организма на почти 90% от хората, но се активизира само при 10-20% от инфектираните, най-често при отслабнал имунитет, простуда или стрес. С него може да се заразите по време на секс или при използването на предмети за личната хигиена, които принадлежат на заразен човек.

 

3. Не забравяйте факторите, способстващи за развитието на инфекциите

 

Диабет, бременност, антибиотици, таблетки-контрацептиви. Антибиотиците и оралните противозачатъчни препарати повишават вероятността от бактериална вагиноза, която често се бърка с гъбичните инфекции и се лекува със същите средства. Душ гелът или ароматичните соли нарушават естествената защитна флора на влагалището и могат да предизвикат алергична реакция (т.нар. неспецифичен вагинит).

 

Четете още: Посещение при гинеколога за начинаещи (част 1)

 

4. Не пренебрегвайте правилата на безопасния секс!

 

Най-доброто средство за защита от заболяванията, предавани по полов път, е презервативът. Разбира се, няма 100% гаранция и затова при подозрителни симптоми незабавно се обръщайте за помощ към лекар. Хепатит В е единственото заболяване, предаващо се по полов път, срещу което е разработена ваксина. Профилактиката се прави на 3 етапа и се повтаря на всеки 10-12 години.

 

5. Редовно си правете медицински изследвания

 

По този начин ще сте спокойни, че не страдате от папилома вируса или венерически заболявания. Дори нищо да не ви тревожи, трябва да посещавате гинеколога си два пъти в годината, особено при появата на нов полов партньор – това по правило увеличава риска от бактериална вагиноза, хламидиоза и трихомониаза. Тези заболявания са особено опасни, защото протичат без симптоми и в запуснато състояние могат да доведат до безплодие или да увеличат вероятността от заразяване с вируса на СПИН.

 

Източник: www.zdrave.bg

Добави коментар