5 съвета как да защитите косата си от слънцето

Току що се прибирате от плаж или от дълга разходка в парка и забелязвате разлика в косата си – тя изглежда сякаш е била целуната от слънцето. Ето обаче и някилко причини, поради които не бихте искали това да се случва.

 

Много хора не осъзнават, колко сериозни щети може да нанесе слънцето върху косата дори в рамките на един ден под слънчевите лъчи. Тя може да се увреди по същия начин както и кожата. При естественото изсветляване на косата от слънчевите лъчи, всъщност протича процес на окисляване. Той зависи от количеството кислород във въздуха и вида на косата, с която влиза в контакт.

 

Истинското оксидиране се случва на молекулярно ниво – ние виждаме само ефекта, причинен от отделянето на свободните радикали.

 

При пресните плодове, например, кората създава бариера срещу окисляването. Поради тази причина те са в добро състояние в магазините и по пазарите. В случай, че кората на плода е наранена или част от нея е премахната, отделни клетки влизат в пряко съприкосновение с въздуха и кислородните молекули ги изгарят. Резултатът е кафеникави петна по плодовете.

 

Ето защо и естественото изсветляване на косата от слънчевите лъчи е вредно за косъма – той се уврежда и не може да задържи естествените пигменти, съдържащи се в него.

 

Има няколко неща, които можете да направите, за да защитите косата си от всички тези слънчеви летни целувки и да я запазите здрава.

 

1. Овлажняване, овлажняване и… овлажняване

 

Слънцето разгражда протеините в косата (кератина). Поради тази причина косата се нуждае от добро хидратиране. Нанасяйте балсам за коса, който не се изплаква. Той ще намали сериозно щетите, нанесени от слънцето.

 

Четете още: Често срещани проблеми с кожата

 

2. Шапка

 

Благодарение на шапките и кърпите за коса можете да защитите косата си, когато сте изложени дълго време на слънце. Ако пък решите да си сложите капела, широката периферия ще защити не само косата ви, но и кожата.

 

3. UV защита

 

Най-сигурният начин да предпазите косата си от окисляване, е като поставите бариера за UV лъчите. Използвате слънцезащитен крем за кожата на тялото и лицето си, нали? Е използвайте и продукт за коса. Можете да смесите 3 супени лъжици слънцезащитен продукт с половин бутилка вода и да го поставите в спрей бутилка. Разклатете, напръскайте и готово! Не забравяйте да пръскате косата си периодично.

 

Четете още: Грижа за устните през лятото

 

4. Стойте далеч от продукти на базата на пероксид, алкохол или лимон

 

Продуктите на базата на пероксид, алкохол и лимон ще изсушат и увредят косата ви. Това повишава риска от окисляването и го прави още по-вредно за косата.

 

5. Приберете косата

 

Ако държите косата си на кок, това може да предотврати сериозните щети от слънцето. Не забравяйте, че краищата на косата са най-слаби и са по-податливи на процеса по окисляване. Скрийте ги от слънцето!

 

Радвайте се на лятното слънце, на плажа, морето или парка и планината, но не забравяйте да предпазите косата си така, както пазите кожата си, ако искате тя да е здрава и красива.

Добави коментар