5 съвета за кърмене за нови майки

Кърменето е толкова старо нещо, колкото и човешката раса и въпреки че би трябвало да се случва интуитивно, жените навсякъде по света често срещат проблеми и не могат да се справят в началото.

 

Независимо дали сте майка за първи път, или експерт по кърмене, тези съвети могат да са ви от полза.

 

1. Говорете с консултант по кърмене

 

Преди да напуснете болницата или родилния дом, поискайте да се срещнете със специалист по кърмене, който да отговори на вашите въпроси. Той ще ви покаже различни позиции, в които да държите бебето по време на кърмене и ще посочи признаци, които да сигнализират за проблеми.

 

Не чакайте, за да помолите за помощ. Създайте си добра мрежа от подкрепа и ресурси по време на бременността, така и след като напуснете болницата, вие ще знаете към кого да се обърнете за отговор на възникналите ви въпроси.

 

специалист по кърмене, бебе, майка, мляко

 

2. Избягвайте добавки и биберони

 

Едно от нещата, които могат да окажат най-негативно влияние върху кърменето, е допълването с формула. Уверете се, че произвеждате перфектното количество мляко за вашето бебе. Вашият лекар ще ви обясни как да разберете дали бебето получава достатъчно мляко и дали е необходимо да допълвате с изкуствено мляко. Не правете това по собствена инициатива.

 

Бибероните и бутилките предизвикват объркване на зърното, което може да доведе до проблеми с кърменето. Това е добре да се избегне поне първия месец, докато вие и бебето се учите на това ново умение.

 

Четете още: Течащи гърди – как да се справим с проблема?

 

3. Избягвайте препълването

 

Препълването е болезнено и се случва често, особено когато млякото идва за първи път – три дни след раждането. Препълнените гърди се усещат стегнати, болезнени, пълни и свръхчувствителни. При тежко препълване, може да почувствате болка в ръцете и покачване на температура.

 

мляко, бебе, производство, кърмене

 

За облекчаване на това състояние, е добре да кърмите бебето си по-често, на всеки час и половина и около веднъж на 3 часа през нощта. Избягвайте сутиени с подплънки, които предизвикват допълнителен натиск върху гърдите и увеличават риска от инфекция и мастит.

 

Сложете влажна топла кърпа, за да помогнете млякото да потече и леко изстискайте мляко, ако зърното или ареолата са прекалено твърди, за да засмуче бебето нормално.

 

Четете още: 7 мита за кърменето

 

4. Поддържайте нивото на енергия

 

Тъй като основен източник на храна през първата година от живота на бебето е майчиното мляко, важно е вие също да се храните здравословно и балансирано, за да поддържате енергията си и производството на мляко. Добре е да приемате 400-500 допълнителни калории на ден, докато кърмите. Избирайте здравословни храни, като пълнозърнест хляб, банан, ябълка и кисело мляко.

 

Добре е да останете хидратирани. Пийте вода преди да почувствате жажда и дръжте бутилка с вода наблизо докато кърмите.

 

5. Осъзнайте, че сте на кривата на обучението

 

За всеки нов опит съществува крива на обучението и кърменето не е изключение. Не се обезкуражавайте, ако кърменето не сработи веднага. Вие и вашето бебе се нуждаете от време, за да се научите да работите заедно. Преди да разберете, кърменето ще стане ваша втора природа.

 

Снимки: Jcarter, Daquella manera Foter.com 

Добави коментар