5 съвета за забременяване след 40

Независимо дали сте планирали да имате бебче след 40 г. или сте забременяли случайно, не е тайна, че сте изправени пред голямо предизвикателство. Сигурно сте чели безбройните статистики за плодовитостта след 35 г. Фактите не могат да отрекат – забременяването е по-трудно с напредване на възрастта, а усложненията са по-чести.

 

Забременяването след 40 г. си има и своите предимства. По-вероятно е жената на тази възраст вече да е изградила кариера и да е с добро финансово положение, което си е важно за отглеждането на дете.

 

Не можем да отречем нито недостатъците, нито предимствата на забременяването в по-късен етап от живота, но добрата информираност е първата стъпка по пътя на майчинството. Може би пътят ви ще е по-труден, отколкото на някой друг, а може и да извадите късмет. Ето какво може да направите, за да се справите по-лесно.

 

забременяване, 40, проблем, бебе,

 

1. Намерете си страхотен лекар

 

Освен от партньора, семейството и приятелите ви, има още едно лице, от което ще имате нужда при подготовката за бебето – чудесен лекар.

 

Добрият гинеколог е не само човек с познания и практика, той трябва да е добър слушател и да разбира и уважава вашите притеснения, дори понякога да са напълно неоснователни.

 

Потърсете болница, в която е лесно да се свържете със своя лекар, когато трябва да говорите с него или да си уговорите среща. В случай на спешен проблем, трябва да чувствате сигурността, че можете да разчитате на него – в рамките на разумното, разбира се.

 

Четете още: Kоя е горната граница за забременяване на жените?

 

Ако той постоянно закъснява, кара ви да се чувствате глупави, когато задавате въпроси и не отговаря на обажданията ви – по-добре да не разчитате на него.  

 

2. Справете се с вече съществуващи здравословни проблеми

 

Проверете здравето си много внимателно преди да започнете опитите за забременяване, дори и да се чувствате съвсем добре. Хламидиозата може да няма никакви симптоми, например, но да доведе до усложнения по време на бременност.

 

забременяване, 40, проблем, бебе,

 

Неконтролираните заболявания на щитовидната жлеза могат да доведат до сърдечна недостатъчност, прееклампсия, преждевременно раждане, ниско тегло на бебето и дори до спонтанен аборт или раждане на мъртво дете. Това не означава, че жените с хипер- и хипотиреоидизъм не могат да имат безпроблемна и здравословна бременност, а че може да се наложи да вземат допълнителни мерки.

 

Същото важи и за жените, страдащи от диабет. Липсата на контрол на кръвната захар, дори и в най-ранните седмици на бременността, повишава риска от вродени дефекти и спонтанен аборт. Важно е да поддържате кръвната си захар в норма месеци преди да забременеете.

 

Направете си изследвания и говорете със своя лекар за това, как да изградите здравословен план на живот.  

 

Четете още: Могат ли упражненията да влияят на фертилността?

 

3. Ревизирайте ежедневието си

 

Докато сте на преглед при лекаря си, защо не обсъдите навиците, от които искате да се откажете? Пушене, пиене, наркотици – ако искате да имате спокойна и безпроблемна бременност, ще добре е да се откажете от тях. Недоспиването, стресът и нездравословното хранене също са сред навиците, които могат да попречат на забременяването.

 

забременяване, 40, проблем, бебе,

 

Подготовката на тялото за бебе, означава поддържане на неговото здраве. Добавете цветни зеленчуци в количката за пазаруване, заедно с постни протеини, пълнозърнести храни и млечни продукти. Добавете малко повече фолиева киселина и калций към диетата си и правете повече физически упражнения. Малко йога или 30 мин ходене, 3 пъти седмично е чудесно начало.

 

4. Поканете партньора си да се присъедини

 

Въпреки че повечето съвети за зачеване са фокусирани върху здравето на жените, както всички знаем, за да се направи бебе са нужни двама. Мъжката плодовитост може да се повлияе от няколко фактора, като например лекарства. Някои лекарства, използвани за лечението на язви и стомашно-чревни проблеми, например, може да нарушат производството на сперматозоиди.

 

Марихуаната понижава качеството на спермата, а високата температура – количеството ѝ, така че не използвайте гореща вана, за да бъдете по-романтични.

 

5. Помислете за донорски яйцеклетки

 

 

За повечето жени, забременяването след 40 е трудно, по-трудно отколкото изглежда отстрани.

 

Разбира се, някои жени зачеват по естествен път. Но понякога то е трудно дори и за жени, които използват асистирана репродуктивна технология и собствените си яйцеклетки. С донорски яйцеклетки шансовете ви са много по-добри. Въпреки социалната стигма около тази идея, това също е вариант за забременяване в по-напреднала възраст. 

 

Снимки: G|o®g|O, Flооd, remuz [Jack The Ripper] Foter.com

Добави коментар