5 стъпки как да прегледаш гърдите си у дома

Изключително важно е всяка жена периодично да преглежда гърдите си за бучки. Не е задължително наличието на бучка в гърдата да означава диагноза рак. Въпреки това е важно да познавате гърдите си и при евентуален проблем да го забележите възможно най-рано. Колкото по-рано бъде открит рака на гърдата, толкова по-лесно лечим е. Ето и как точно да преглеждате гърдите си в домашни условия в 5 стъпки:

 

Стъпка 1

 

Започнете с това да наблюдавате гърдите си в огледалото. Застанете изправени, сложете ръце на кръста си (в поза Ф). Гледайте внимателно:

 

• дали гърдите ви са с обичайния си размер, форма и цвят

• дали гърдите са с нормалната си форма и без видими деформации или подувания

 

Ако забележите някое от посочените изменения, побързайте да посетите лекар:

 

• появила се деформация или издутина

• зърното ви е променило позицията си или се е вдлъбнало навътре, вместо да стърчи напред

• имате зачервяване, възпаление, обрив или подуване

 

Стъпка 2

 

Вдигнете високо ръцете си и наблюдавайте отново за същите промени, изложени в първата стъпка на домашния преглед.

 

Четете още: Първи симптоми за рак на гърдата

 

Стъпка 3

 

Докато все още сте пред огледалото, гледайте внимателно и за някакъв секрет, който може да излиза от едното или двете зърна. Това може да е водниста течност, може да има млечен или жълт цвят или направо зърното да кърви. Възможно е светлата течност да се е получила в следствие на кърмене или хормонални изменения, но в последния случай трябва незабавно да се срещнете с лекар.

 

Стъпка 4

 

Легнете по гръб. Използвайте лявата си ръка, за да опипате дясната гърда. След това с лявата си ръка опипайте внимателно дясната си гърда. Внимателно докосвайте гърдите си с ръка, като държите пръстите си заедно. Правете кръгови движения.

 

Опипайте добре цялата гърда от горе до долу, кръг по кръг и след това направете същото, като правите кръговите движения на обратната страна. Прегледайте цялата гърда от ключицата, до горната част на корема и чак до под мишниците си.

 

Следвайте модела и се уверете, че преглеждате добре цялата си гърда. Можете да започнете от зърното и да правите по-големи и по-големи кръгове, докато се отдалечавате, в посока външния ръб на гърдата ви. Можете да движите пръстите си и нагоре-надолу вертикално. Според повечето жени, този преход нагоре-надолу върши най-добра работа.

 

Четете още: Няколко думи за рака на гърдата

 

Опипвайте всички тъкани от предната към задната част на гърдите си. За да опипате не само кожата, но и тъканта под нея, използвайте лек натиск, а за да достигнете средните тъкани на гърдите, използвайте по-силен. Когато опипвате най-долния слой от гърдите си, трябва да можете да напипате и ребрата си.

 

Стъпка 5

 

Накрая се изправете и вдигнете ръката си нагоре. Опипайте гърдите си отново. Според много жени, най-лесният начин да усетят добре гърдите си, е когато кожата им е мокра и хлъзгава. Така че можете спокойно да направите тази стъпка в банята. Използвайте същите движения като от стъпка 4, но в право положение.

 

Важно!

 

Ако забележите нещо нередно или напипате нещо, което ви притеснява, консултирайте се със своя лекар. Той може да проведе професионален преглед.

Добави коментар