5 страха от бащинството

Една толкова голяма промяна в живота и на двамата бъдещи родители, няма как да не ги уплаши. Двойките споделят много от притесненията си покрай идването на бебето, като на първо място е това то да бъде здраво. Бъдещите татковци обаче, си имат и свои, лични страхове.

 

Бъдещите татковци се притесняват, когато нямат подходящ модел, на който да подражават. В днешно време татковците искат да са по-ангажирани и като цяло да играят по-важна роля в отглеждането на детето, отколкото по-старата генерация. Например, да прекарват повече време с новороденото си бебче. Вероятно това за тях ще е потапяне в непознати води. Ето и 5-те най-разпространени страхове сред бъдещите татковци и как да се справят с тях.

 

1. Безсилие по време на раждането

 

Някои от мъжете са присъствали на раждането на жените си (или са виждали видеозапис), които часове наред се мъчат, викат, скърцат със зъби и като цяло изпитват ужасно силна болка, докато раждат. Това кара татковците да се чувстват безсилни, защото не могат да облекчат болките на партньорката си.

 

На много бащи им е трудно да участват в процеса на раждане. Често се чувстват като донори на сперма, защото в края на краищата, се променя само тялото на жената и тя е тази, която ражда.

 

Важно е бащата да се чувства като основен участник в случващото се в родилната зала, а и преди да настъпи момента на самото раждане. Той може да се включи в процеса, като подкрепя партньорката си в посещаването на предродилни класове и изработването на план за раждането. Ако бащата може да поеме ролята на „треньор“, това ще направи целия процес не толкова страшен.

 

Ето и някои въпроси, за които може да попитате:

1. Кои лекарства могат да помогнат на жената при раждане, как се прилагат и какви са техните странични ефекти?

2. Ако жената се нуждае от спешна операция, като цезарово сечение, какво трябва да се прави, какви са подробностите, какво включва цялата процедура?

3. Какво ще се случи с детето веднага след раждането и как може да се включи таткото?

 

Четете още: 10 навика, които бащите трябва да премахнат

 

2. Готовност за родителство

 

Някои татковци се страхуват доста от това, че ставайки родители, това ще е краят на тяхната младост. Заедно с този страх идват и опасенията, че трябва да бъдат отговорни възрастни и може би няма да имат възможност да се виждат с приятели, да хапват навън или да правят други социални неща, които да ги радват. Може и да нямат време да се забавляват винаги, когато им се иска, но това да имат дете означава да погледнат живота си от нов ъгъл и да намерят съвсем нови начини за забавление.

 

Това да бъдете татко не означава, че никога няма да можете да излезете и да се забавлявате навън. Просто ще е свързано с малко повече планиране от преди. Бебето изобщо не е краят на живота. Може да отнеме известно време, докато бащите осъзнаят, че могат да бъдат зрели без изобщо да са стари. Когато таткото разбере възможностите, които носи новият му живот, ще се види в съвсем нова светлина, за която не е и подозирал до сега.

 

Четете още: Готов ли си да станеш татко?

 

3. Грижи за бебето

 

Грижата за бебето обикновено звучи като някаква извънземна концепция за мъжете, защото доста често момчетата не са дорасли за това да станат отговорни бащи и настойници. Като цяло момчетата не разполагат с опита, който момичетата могат да получат.

 

Обществото налага стереотипа, че жените са по-добри в отглеждането на деца. Медиите подсилват идеята, че мъжете едва ли не, не знаят почти нищо за родителството. В не малко телевизионни предавания и сериали, бащите всъщност приличат повече на палячовци. Те се грижат за детето и го обичат, но са напълно некомпетентни.

 

Това, разбира се, не е точно така. Бъдещите татковци могат да „потренират“ малко, преди да се появи бебето. Могат да посетят приятел или роднина, който вече си има бебе и да се включат или поне да наблюдават полагането на грижи за него. Да видят как да вземат бебето, как да го оставят, как да сменят памперса му, да го нахранят и т.н. Една хубава книга с интензивен курс с препоръки за грижата за бебето, може да окаже доста добро влияние и върху уменията, и върху самочувствието.

 

Домашните любимци също могат да са доста добра подготовка. Бъдещият татко може да се грижи за тях – да ги храни, разхожда, води на ветеринар и т.н. Това е една не лоша подготовка за идването на истинското изпитание – бебето. Истината всъщност е, че много от основните грижи за бебето са сравнително простички и с ежедневна практика, няма да има никакъв проблем.

 

Четете още: 6 изненадващи симптоми на бременността – за татковци!

 

4. Връзката

 

Според експертите, едно бебе може да направи добрия брак още по-добър, а лошия – още по-лош. Двамата партньори са фокусирани върху бебето и новите условия в живота си, а това може да бъде доста стресиращо. Мъжете могат да се чувстват пренебрегнати. Това се случва, защото жените често се грижат за много от нуждите на детето и нямат толкова време да обръщат внимание на партньора си. А понякога липсата на внимание, кара бащите да ревнуват от бебето.

 

Двойките трябва да планират време за себе си и да се съсредоточат върху това, което им е харесвало преди да се появи бебето. И въпреки че връзката ви може да не изглежда толкова романтична, когато правите секс по график, това е много по-добре, отколкото изобщо да не правите секс.

 

5. Пари

 

Финансите могат да се окажат голям проблем за бъдещите татковци. Дори и семейството ви да е добре осигурено, след раждането на бебето има доста големи разходи – памперси, храна, грижа и те никога не свършват, просто после се превръщат във велосипед, училище, университет, сватба и т.н.

 

• Направете си бюджет и живейте с него. Напишете приходите си и разходите. Определете кои разходи са задължителни и без кои можете. Времето е на ваша страна за по-големи разходи, като колежа и можете да спестите пари, да купите акции или нещо друго.

• Помислете за начален капитал. Ако сметките се трупат, помислете за рефинансиране у дома.

• Направете си застраховка живот. Ако един ден ви няма, сигурно ще искате семейството ви да е добре осигурено и да има финансова подкрепа.

Добави коментар