5 симптома, които мъжете не трябва да игнорират

Като цяло мъжете посещават личния си лекар два пъти по-рядко от жените. Затова е важно да следите промените в здравето си и да посетите лекаря си, ако забележите нещо нередно.

 

Подготвили сме ви 5 здравословни проблема, които никога не трябва да игнорирате. Какви са симптомите за тях, ше разберете от следващите редове.

 

Бучка в тестиса

 

Ракът на тестисите е най-често срещаният рак при мъжете на възраст от 20 до 35 години, затова трябва да следите за неговите симптоми. Ако забележите бучка или аномалия в тестисите, незабавно посетете личния си лекар, а в последствие и уролог. Повечето бучки, които се появяват на тестисите не са рак, но е важно да се проверят. Ако все пак ви поставят диагноза рак, колкото по-рано започнете лечение, толкова по-добре.

 

Бенки

 

Проверявайте вашите бенки редовно и бъдете наясно с всяка промяна в цвета или формата им, реагирайте незабавно ако забележите, че някоя от бенките ви кърви. Повечето промени са безвредни и се дължат на нераково увеличение на пигментни клетки в кожата.

 

Консултирайте се с лекаря си, ако бенките изглеждат необичайно или започнат да сърбят. Ако той прецени, че при тях са се получили някакви изменения, може да препоръча отстраняването им.

 

За да намалите риска от рак на кожата, избягвайте излагането на слънце между 11 и 15 ч. Покрийте незащитените места със слънцезащитен крем и не забравяйте да го нанасяте редовно – на всеки 2-3 часа и след излизане от вода.

 

Депресия

 

Депресията е истинско заболяване, което може да се отрази негативно върху вашата работа, социалния и семейния ви живот. Лечението обикновено включва комбинация от самопомощ, терапии с психолог и медикаменти.

 

Четете още: Как да проверите тестисите си за рак?

 

Ако сте депресирани, можете да загубите интерес към неща, на които обикновено се наслаждавате. Ако от дълго време се чувствате тъжни, консултирайте се със специалист.

 

Депресията се развива по-често при жените, но мъжете са по-податливи към мисли за самоубийство. Това може да се дължи на факта, че те не са толкова склонни да търсят помощ.

 

Проблеми с уринирането

 

Когато простата се увеличава, тя може да започне да притиска пикочния канал (уретрата). Това може да затрудни уринирането. Затрудненото уриниране от своя страна може да е признак на заболяване на простата и дори рак.

 

Ракът на простата е много често срещано заболяване сред мъжете. Симптомите могат да включват болка, парене при уриниране, често събуждане през нощта за уриниране. Посетете доктора си, ако изпитвате някои тях.

 

Четете още: 7 начина да избягате от еректилната дисфункция

 

Импотентност

 

При много мъже могат да се получат проблеми с получаването и поддържането на пълна ерекция в някои моменти. Посетете лекаря си, ако тези проблеми продължат повече от няколко седмици.

 

Като цяло промените в начина на живот, например намаляване на теглото и повишаване на физическа активност, могат да отстранят проблема. Ако това не се случи е възможно да са необходими и медикаменти.

 

Вашият лекар ще оцени общото ви здравословното състояние, тъй като импотентността, известна още като еректилна дисфункция, може да е признак на по-сериозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и високо кръвно налягане.

Добави коментар