5 прости начина да намалите риска от рак на гърдата

Няма такова нещо като пълна превенция на рака на гърдата (въпреки, че профилактичната мастектомия или приемането на лекарства за избягване на повторен случай, са близо до профилактиката). Но с няколко промени в начина ви на живот можете значително да намалите риска от развитие на болестта.

 

Най-важното е да си правите редовни прегледи и мамографии, защото в колкото по-ранен стадий е открит рака, толкова по-лесно се лекува.

 

1. Ограничете се до две или три алкохолни напитки на седмица

 

Алкохолът, консумиран дори в малки количества, може да увеличи риска от рак на гърдата. Повечето лекари препоръчват да ограничите всякакви алкохолни напитки, дори и леките, като бира и вино.

 

Връзката между приемането на алкохол и рака на гърдата е особено силна при 70% от хормоналните ракове.

 

2. Упражнявайте се най-малко 3 пъти седмично

 

Когато се упражнявате, старайте се да поддържате сърдечната си честота над стандартното ѝ ниво в продължение на минимум 20 мин без прекъсване. Дългите разходки също са приятни, но това не са кой знае колко енергични упражнения, които наистина помагат на сърцето и намаляват риска от рак.

 

Четете още: Първи симптоми за рак на гърдата

 

3. Поддържайте теглото си в норма или отслабнете, ако сте с наднормено тегло

 

Наднорменото тегло и затлъстяването (особено, ако сте в менопаузата) увеличават риска, особено ако сте натрупали тегло с възрастта. Със затлъстяването и наднорменото тегло, за жените става по-трудно да се преборят с рака на гърдата. Заболяването е малко по-агресивно при тях, отколкото при жените с нормално тегло.

 

4. Правете си редовен самостоятелен преглед

 

Говорете с лекаря си как да се преглеждате сами вкъщи. Може да напипате бучка, преди да сте направили мамография и затова е добре да следите за промени в своето тяло.

 

Четете още: Няколко думи за рака на гърдата

 

5. Правете си профилактичен преглед веднъж годишно

 

Колкото по-рано е открит рака, толкова по-големи са шансовете за абсолютното му излекуване. Редовният преглед е препоръчителен за всяка жена, дори и да няма опасения или предишен сблъсък с рака. По този начин лекарят ще може да следи гърдите и да открие евентуални смущения във възможно най-ранен стадий.

Добави коментар