спорт, дете, деца, спортува, екип, отказва

5 причини децата да спрат да спортуват – част 1

Спортът е изключително полезен за децата. Освен че придобиват по-добра дисциплина, двигателна култура и множество запознанства и контакти, спортуващите деца са значително по-здрави. За съжаление голяма част от тях, които до един момент са обожавали спорта, с който се занимават, да решат, да се откажат от него. Защо?

 

Това може се случи по най-различни причини – претоварване, промяна на интересите, усещане на детето, че не се справя достатъчно добре, проблеми с треньора или екипа, с който спортува.

 

За съжаление една от сериозните причини за прекратяване на спорта е намесата на родителите. Например, ако бащата обожава футбола и иска детето му да се включи в отбора, това не означава, че то също ще го иска. Много често децата се отказват и в случай, че чувстват, че спортните успехи, които постигат са по-важни за родителите им, отколкото за тях самите – например ако родителите постоянно им дават непоискани съвети как да подобрят нещата.

 

спорт, дете, деца, спортува, екип, отказва

 

Друг проблем е, че някои деца е, че те се чувстват по-неуверени и разконцентрирани когато родителите им са наоколо. Ако и вашето дете е едно от тях и предпочита вие да не присъствате на мача, по-добре го гледайте на запис, отколкото да смущавате своя малчуган.

 

Понякога родителите, които много обичат децата си и искат най-доброто за тях, всъщност не винаги ги насочват в правилната посока. 70% от децата спират да се занимават със спорт на около 13 годишна възраст. Много хора смятат, че това са именно децата, които не са достатъчно добри в това, което правят и за това се отказват. Или че в този период децата поставят училището, бъдещата професионална реализация и интереси на първо място. Вярно е, че тези неща допринасят за решението на част от децата да се откажат от спорта, но това определено не е цялата картина.

 

Четете още: 3 тайни на щастливите деца

 

В наши дни, от децата се изисква все повече и повече и все по-рано те трябва да правят все по-трудни неща и да достигат все по-високи постижения. Още повече се изисква от децата, които дават добри заявки за светло бъдеще като спортисти. Много от тях обаче, въпреки таланта и хъса си, се претоварват и се отказват.

 

Вие, като родители, трябва да имате ясна представа защо детето ви се занимава с даден спорт и защо би се отказало. Трябва да имате открита комуникация и да обсъждате с него нещата, които го тревожат или затрудняват. Ако забележите признаци на уплаха, стрес, тревожност, говорете с него за това, което го притеснява.

 

спорт, дете, деца, спортува, екип, отказва

 

Има 5 основни причини, поради които децата биха искали да се откажат от спорта и всички те се имат 1 общ знаменател – спортът не ги кара да се чувстват добре. Разгледайте следните сценарии и се замислете – вашето дете вписва ли се в тях? Ако отговорът е „да“, не е твърде късно – можете да му помогнете да промени мнението си.

 

Четете още: Готово ли е вашето дете за спорт?

 

1. Вече не е забавно

 

Причина №1 децата да се отказват от спорта е, че той вече не им е забавен. 9 от 10 деца казват, че са спортували определено нещо, защото им е било забавно и приятно. Децата определят за забавно и приятно това, че дават най-доброто от себе си и биват третирани с уважение от треньора, съотборниците и родителите си.

 

Всъщност в проучване, децата са помолени да напишат 81 характеристики на забавното във спорта и победата (№48), турнирите (№63) и тренировките с личен треньор (№66), определено не заемат челни позиции в списъка.

 

Ако децата не се забавляват докато спортуват, те в крайна сметка ще се откажат от него, независимо колко добър е отборът или треньорът. Възрастните рядко правят с удоволствие физически упражнения или общественополезен труд ако не изпитват положителни емоции. А ако вие самите не изпитвате удоволствие от тези занимания, защо смятате, че децата ви ще го правят?

 

спорт, дете, деца, спортува, екип, отказва

 

Решението обаче не е толкова сложно. Вашите малки спортисти никога не са твърде големи или твърде талантливи, за да ги попитате: „Забавляваш ли се, приятно ли ти е?“. Попитайте ги! Колкото повече се забавляват, с толкова по-голямо удоволствие ще спортуват, така ще стават все по-добре и ще изпитват още повече удоволствие от постиженията и успехите си.

 

Спортът трябва да носи удоволствие на детето ви и да е забавен и приятен. Ако спре да бъде такъв, трябва да намерите начин да го направите отново или съвсем скоро детето ви ще се откаже. Не забравяйте, че винаги има вариант то да открие удовлетворението и забавата в друг спорт.

 

Продължава на: 5 причини децата да спрат да спортуват – част 2

Добави коментар