5 причини да хапвате цитруси през зимата

Едни от най-съблазнителните плодове – прасковите, ягодите, черешите, пъпешът и динята, са лесно достъпни предимно през пролетта и лятото. Разбира се, в наши дни можем да открием всичко по всяко време на пазарите и в магазините, но вкусът на сезонните плодове не е толкова добър извън сезона им.

 

За щастие зимата е сезонът на повечето цитруси. Грейпфрутът, например, съдържа голямо количество витамин С, витамин А и антиоксиданти. В действителност само 1 грейпфрут съдържа повече витамин С от препоръчителната за човек дневна доза. Предлагаме ви 5 ползи, които ще получите, ако хапвате по дори по 1 портокал (например) на ден:

 

1.  Понижен риск от инсулт

 

При жените, които хапват повече флаванон (хранително вещество, съдържащо се главно в портокала и грейпфрута), риска от образуването на кръвен съсирек, свързан пряко с риска от инсулт е понижен с 19%.

 

2. По-добро зрение

 

Доказано е, че витамин С и витамин А помагат за правилната функция на ретината и подобряват вашето зрение осезаемо. Витамин С може да си набавите от всеки цитрусов плод.

 

3. Борба с рака

 

Установено е, че цитрусите съдържат противоракови съединения, които инхибират растежа на раковите клетки и предотвратяват разпространението на тумори. Цитрусите са чудесен избор както за хора, борещи се с това заболяване, така и за профилактика.

 

4. Лечебни свойства

 

Витамините, съдържащи се в цитрусите, помагат за по-бързото заздравяване на рани и подобряват състоянието на кръвоносните съдове, сухожилията и костите.

 

Четете още: Кои зеленчуци да избирате през зимата?

 

5. Засищане

 

Всички цитрусови плодове съдържат голямо количество фибри, които помагат за потискането на глада за по-продължително време.  С тяхна помощ можете да намалите нощните разходки до хладилника.

 

Преди да се втурнете, за да си купите литър портокалов сок, трябва да знаете, че не е задължително да получите същите ползи от сока, които бихте получили от изяждането на целия плод. По-добре помислете за някой творчески начин, чрез който да добавите повече цитруси в диетата си. Ние ще ви дадем една идея за печен грейпфрут, която освен, че е идеална за зимата, е и много вкусна!

 

Необходими продукти:

 

1 голям грейпфрут, срязан на половина

¼ ч. овесени ядки

1 с.л. кафява захар

¼ ч.л. канела на прах

сол на вкус

2 с.л. масло

 

Четете още: Най-добрите храни за отслабване през зимата

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте предварително скаричката за печене и я поставете на около 15 см от източника на топлина. Махнете всички семена от грейпфрута и отделете парченцата на грейпфрута с помощта на нож. Поставете половинките от грейпфрута с плодчетата нагоре в тавичка.

 

В малка купа разбъркайте овесените ядки, кафявата захар, канелата и солта заедно. Добавете маслото и ги разбъркайте с помощта на вилица. Разстелете сместа равномерно върху всяка половина от грейпфрута. Печете на скарата около 10 мин. или докато добие златисто-кафяв цвят.

Добави коментар