5 причини да хапвате цитруси през зимата
Едни от най-съблазнителните плодове – прасковите, ягодите, черешите, пъпешът и динята, са лесно достъпни предимно през пролетта и лятото. Разбира се, в наши дни можем да открием всичко по всяко време на пазарите и в магазините, но вкусът на сезонните плодове не е толкова добър извън сезона им.
За щастие зимата е сезонът на повечето цитруси. Грейпфрутът, например, съдържа голямо количество витамин С, витамин А и антиоксиданти. В действителност само 1 грейпфрут съдържа повече витамин С от препоръчителната за човек дневна доза. Предлагаме ви 5 ползи, които ще получите, ако хапвате по дори по 1 портокал (например) на ден:
1. Понижен риск от инсулт
При жените, които хапват повече флаванон (хранително вещество, съдържащо се главно в портокала и грейпфрута), риска от образуването на кръвен съсирек, свързан пряко с риска от инсулт е понижен с 19%.
2. По-добро зрение
Доказано е, че витамин С и витамин А помагат за правилната функция на ретината и подобряват вашето зрение осезаемо. Витамин С може да си набавите от всеки цитрусов плод.
3. Борба с рака
Установено е, че цитрусите съдържат противоракови съединения, които инхибират растежа на раковите клетки и предотвратяват разпространението на тумори. Цитрусите са чудесен избор както за хора, борещи се с това заболяване, така и за профилактика.
4. Лечебни свойства
Витамините, съдържащи се в цитрусите, помагат за по-бързото заздравяване на рани и подобряват състоянието на кръвоносните съдове, сухожилията и костите.
Четете още: Кои зеленчуци да избирате през зимата?
5. Засищане
Всички цитрусови плодове съдържат голямо количество фибри, които помагат за потискането на глада за по-продължително време. С тяхна помощ можете да намалите нощните разходки до хладилника.
Преди да се втурнете, за да си купите литър портокалов сок, трябва да знаете, че не е задължително да получите същите ползи от сока, които бихте получили от изяждането на целия плод. По-добре помислете за някой творчески начин, чрез който да добавите повече цитруси в диетата си. Ние ще ви дадем една идея за печен грейпфрут, която освен, че е идеална за зимата, е и много вкусна!
Необходими продукти:
• 1 голям грейпфрут, срязан на половина
• ¼ ч. овесени ядки
• 1 с.л. кафява захар
• ¼ ч.л. канела на прах
• сол на вкус
• 2 с.л. масло
Четете още: Най-добрите храни за отслабване през зимата
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително скаричката за печене и я поставете на около 15 см от източника на топлина. Махнете всички семена от грейпфрута и отделете парченцата на грейпфрута с помощта на нож. Поставете половинките от грейпфрута с плодчетата нагоре в тавичка.
В малка купа разбъркайте овесените ядки, кафявата захар, канелата и солта заедно. Добавете маслото и ги разбъркайте с помощта на вилица. Разстелете сместа равномерно върху всяка половина от грейпфрута. Печете на скарата около 10 мин. или докато добие златисто-кафяв цвят.