5 причини да не можете да забременеете

Искате да забременеете, но тестовете продължават да показват отрицателен резултат. Всеки път като излезете от къщи, насреща ви има бременни кореми, а пуснете ли телевизора, от там се появява някое супер сладко бебе в реклама за памперси. Отивате до супермаркета и там се срещате с поне 4-5 майки, които тикат колички с новородени.

 

Независимо дали се опитвате да имате бебе от дълго време или от съвсем скоро, вероятно знаете, че много жени не могат да забременеят от първия или от втория опит. Това, което може да ви изненада е, че всъщност си има „саботьори на плодовитостта“, които може би намаляват шансовете ви за зачеване. Ето как да се справите с 5 от тях, които може би са пречка, застанала на пътя ви към вашето бебче.

 

1. Стрес

 

Случвало ли ви се е да споменете на свои роднина или близък човек, че се опитвате да имате бебе, а той да ви каже: „Просто се отпусни, успокой се и то само ще се случи!“? Това е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни. Стресът влияе на вашето психично и ментално здраве. Когато сте под стрес, вашето тяло няма просто да си каже „Добре, нека сега да забременея“. Да се научите да казвате отказвате и да отделяте време за себе си е много важно за успешно зачеване.

 

Много жени смятат, че най-доброто, което могат да направят, когато са стресирани, е да си вземат почивка от работа. Това всъщност не помага кой знае колко, защото жената остава с усещането, че трябва точно сега, докато почива, да забременее, което я стресира още повече. По-добре е да добавите в ежедневието си време за изкуство, може би медитация или други упражнения за понижаване на стреса.

 

Четете още: Може ли стресът да попречи на забременяването?

 

2. Липса на сън

 

Вече сте наясно, че колкото по-добре се наспите, толкова по-добре се чувствате рано сутрин, като пристигнете на работа. Има обаче и друга причина да си лягате преди малките часове. Липсата на сън стресира тялото. Имунната система на хората, които спят по-малко, е по-слаба. Те са по-податливи на инфекции, които пък влияят на репродуктивния цикъл. Това се отнася и за мъжете. Евентуална инфекция може да предизвика висока температура и треска и да повреди спермата. Липсата на сън води и до тревожност, което пък може да доведе и до нередовна менструация.

 

3. Килограми

 

Жените, които са с наднормено или поднормено тегло, също може да срещнат затруднение при забременяване. Едно недохранено тяло може да не овулира правилно. Наднорменото тегло пък може да окаже голямо влияние върху плодовитостта. Ако просто сте в идеалното си тегло, това значително ще повиши шансовете ви за забременяване. Колкото повече се отдалечавате от добрия си индекс на телесна маса, толкова шансовете стават по-малки. Поддържането на здравословен хранителен режим и упражнения, ще направят чудеса за вашето тяло.

 

Четете още: Как да забременеете по-бързо?

 

4. Объркване в цикъла

 

Много жени не разбират добре собствените си цикли. Повечето смятат, че всеки цикъл е от типичните 28 дни. Всъщност цикълът може да варира. От друга страна много жени смятат, че овулацията е две седмици преди менструация. Това не винаги е така, но има начини да следите овулацията си. Ако правите опити за зачеване в точния момент, шансовете ви ще нараснат значително.

 

Сперматозоидите могат да живеят в продължение на 3 дни на шийката на матката. Ако искате да забременеете, не е нужно да правите секс в деня на овулацията, може и в деня преди нея. Друга полезна информация е, че лубрикантите всъщност намаляват подвижността на сперматозоидите, така че ако искате да забременеете, по-добре се откажете от тях.

 

5. Нагласа

 

Изключително важно е да не се отчайвате и да поддържате положителна нагласа. Опитайте се да не обръщате внимание на негативните истории и останете позитивни. Можете да започнете подготовка за бременността година по-рано, по този начин ще планирате добре семейния си живот и ще можете да промените някои неща.

 

Не забравяйте, че според експертите зачеването може да отнеме и година. Ако мине една година в опити и сте притеснени от това, консултирайте се с лекар, специалист по репродуктивни проблеми. Всъщност едно малко изследване може толкова да ви успокои, че след това всичко да се случи съвсем естествено и по-бързо, отколкото сте очаквали.

Добави коментар