5 основни принципа за деца с диабет тип 1

Когато детето ви е с диагноза диабет тип 1, това може да е нещо плашещо за вас. Изведнъж се оказва, че има толкова много да учите за болестта, че сякаш живота ви няма да бъде отново нормален.

 

Животът може би никога няма да е както преди, но пък с повече информираност и подкрепа, диабетът ще бъде управляем. Има 5 основни области, в които родителите трябва да се съсредоточат, когато датето им е с диагноза диабет тип 1.

 

Инсулиновата доза

 

Тъй като тялото на детето не може да произвежда повече инсулин, той трябва да се набявя допълнително. Обикновено това става, чрез инжектиране. Има няколко метода за дозиране на инсулина:

 

Фиксирани дози с бързодействащ инсулин: С фиксираните дози инсулин вашето дете трябва да се храни по време на действието на инсулина. Храненията трябва да са възможно по едно и също време всеки ден и с еднакви пропорции въглехидрати, мазнини и протеини.

 

Децата, които използват дългодействащ инсулин, също трябва да приемат допълнителни дози бързодействащ инсулин по време на хранене. Размерът на бързодействащия инсулин се изчислява в зависимост от въглехидратното съдържание на храната.

 

Четете още: 6 съвета как да държите диабета под контрол

 

Децата, които използват инсулинови помпи също се нуждаят от доза бързодействащ инсулин преди хранене въз основа на съдържанието на въглехидратите.

 

Изследването на кръвната захар е от жизнено важно значение

 

Нивата на кръвната захар на детето ви трябва да бъдат тествани преди хранене и преди лягане. Препоръчителните нива може да изглеждат по-високи в сравнение с нивата на възрастните с диабет. Причината за това е, че децата, особено по-малките са с повишен риск от хипогликемия.

 

Направете дневник на храната и цифрите на кръвната захар, часовете и физическите дейности, за да имате ясна картина как се управлява диабетът на детето ви. По този начин, ако има колебание в нивата на кръвната захар, ще имате ясна представа за това и ще може да коригирате причината.

 

Научете как да управлявате ниски нива на кръвна захар

 

Хипогликемията или ниската кръвна захар е често срещан проблем при деца с диабет тип 1. Симптомите включват:

 

треперене или слабост

липса на координация

• сънливост и обърканост

• главоболие

• виене на свят

двойно виждане

• гърчове и загуба на съзнание.

 

Четете още: Знаем ли достатъчно за захарния диабет?

 

Понякога децата, особено по-малките не могат да обяснят какво не е наред с тях. Ако кръвната захар на детето ви е твърде ниска, вашето дете трябва да приеме малко концентрирано количество захар, за да се повиши стойността на глюкозата в кръвта. Добра идея е да носите винаги в себе си нещо сладко.

 

Ако детето ви не е в състояние да яде или пие използвайте комплект глюкагон. Глюкагонът е хормон, който помага на захарта да се освободи в черния дроб. Той идва в комплект инжектационни медикаменти. Той обикновено поставя кръвната захар в норма след половин час. Глюкагонът изисква рецепта от лекаря. Носете със себе си глюкагон за спешни състояния. Вашият лекар може да осигури такъв комплект, който да е удобен за използване.

 

Ако вашето дете изгуби съзнание и нямате глюкагон, то незабавно отидете в болница. То се нуждае от спешна медицинска помощ.

 

Правилното хранене е ключът

 

Регистриран диетолог и медицински специалист могат да ви помогнат да изготвите план за хранене, което да е балансирано, така че нивата на кръвната захар да не се колебаят твърде много, а също и да отговаря на нуждите на вашето дете.

 

Четете още: Симптоми на диабет при бебетата

 

Съберете достатъчно информация за болеста и начина на хранене. Но интернет не бива да е единственият ви източник на информация. Вие се нуждаете от специалист, който ще ви запознае със специфичните хранителни нужди на детето ви.

 

Упражненията влияят на кръвната захар

 

Физическата активност намалява нивата на кръвната захар. Децата с диабет, трябва да се занимават с редовни физически упражнения. Родителите трябва да са наясно, че хипогликемия може да се случи по време на тренировка, затова трябва да се проверяват нивата на кръвната захар, непосредствено преди нея. Ако тя е ниска, то трябва да имате въглехидратна закуска, за да се върнат нормалните нива.

 

Родителите трябва да предупредят треньорите и учителите за диабета на децата си, както и за възможноста от хипогликемични реакции.

Добави коментар