5 неща, които да направите преди раждане

Ако имате приятелка, която скоро е родила, тя също може да ви даде добри съвети какво трябва да сте направили, преди да тръгнете към родилното. В случай обаче, че нямате близка, която скоро е минала по този път, предлагаме ви 5 важни неща, за които трябва да помислите преди да родите:

 

1. Почистете дома си

 

Хубаво е домът ви да е почистен, преди да се приберете вкъщи с бебето. В крайна сметка няма по-хубаво от това да се приберете в уютното си местенце и там да е чисто и спретнато. Може родителите ви да помогнат с тази задача или дори да наемете човек или фирма, които да почистят основно цялото ви жилище. Това ще ви спести стреса и физическото натоварване.

 

Но тъй като това може да се окаже скъпо удоволствие, помолете партньора, роднините или приятелите си да ви помогнат с почистването и подреждането. Подгответе се колкото можете по-добре, защото веднъж като се появи бебето, вече няма да имате толкова свободно време за домакинските задължения.

 

2. Подгответе храна

 

Готвенето ще е последното нещо, за което ще имате време през първите дни след раждането. Затова сгответе предварително и напълнете фризера с готова храна. След като родите и се приберете у дома, ще сте много, много радостни, че сте го направили. Можете да приберете във фризера и нарязани зеленчуци и месо, и след това само да ги запечете или сварите на супа.

 

Не е лошо и да заредите добре хладилника с бързи и здравословни закуски, като кисело мляко, сирене, пълнозърнести крекери и бисквити, прясно мляко, мюсли и т.н. Не винаги ще имате време и желание за пълноценно хранене – в тези моменти бързите закуски ще са идеалният вариант.

 

Четете още: Техники за релаксация преди раждането

 

3. Поглезете се

 

Глезенето след раждането може да означава дори 5 минутен душ по време на дрямката на бебето. Затова се поглезете преди да родите. Отидете на масаж, маникюр или каквото друго ви кара да се чувствате добре.

 

4. Забавлявайте се

 

Не се притеснявайте – майките също могат да се забавляват и да излизат навън с приятелките си… в някой бъдещ момент. По време на първите месеци след раждането, обаче, изобщо няма да ви е толкова забавно и няма да имате дори една свободна вечер.

 

Отдайте се на малко романтика с любимия си преди раждането – тези моменти също ще намалеят.

 

Четете още: Газове или контракции?

 

5. Изберете педиатър за бебето си

 

Потърсете добър педиатър още преди бебето да се роди. Последното, което искате, е да се чудите при кого да отидете, докато все още се възстановявате от раждането.

Добави коментар