5 неща, които трябва да знаете за интровертните деца – част 2

Продължава от: 5 неща, които трябва да знаете за интровертните деца – част 1

 

3. Интровертните деца обработват чувствата си вътрешно

 

Много е трудно да сте наясно с чувствата на детето си в някои ситуации, защото то запазва емоциите си само за себе си. Ако трябва да сравним, едно екстровертно дете често отразява външно това, което чувства. Например в случай на несъгласие с приятел или обида, то отвръща със същото.

 

Една вълнуваща разходка, по време на панаир? Тя ще е последвана от шумно бърборене, смях, викове и т.н. Ако е гледало хубав филм, ще получите подробен разказ и коментари за филма.

 

От своя страна, интровертите приемат навътре дразнителите и ги задържат в себе си. Те си оставят известно време, за да решат какво мислят и как трябва да реагират. Понякога, разбира се, усещанията могат да станат твърде много и детето да не успее да ги задържи, тогава то ги пуска навън.

 

В такива ситуации избликът може да изглежда случаен или не на място. Но това всъщност се дължи на твърде голямата емоционална нестабилност, която детето е натрупало. Вече няма възможност да задържи емоциите в себе си.

 

Четете още: 7 идеи за детски рожден ден през лятото

 

Какво да правите: Разберете, че чувствата на интровертното дете може и да не са очевидни. За да разберете какви са, дайте възможност на детето да ги изрази по други начини, например чрез изкуство или нещо друго, което го кара да се чувства свободно и отворено.

 

Какво да не правите: Не мислете, че тъй като детето ви няма изблици на гняв или агресия, това означава, че то не е гневно. Неговите изблици се проявяват когато капацитетът му за събиране на емоции се е изчерпал и то не издържа повече. Тогава е много важно да ги приемете спокойно и да сте на разположение да го изслушате внимателно и разбиращо.

 

4. Интровертните деца предпочитат компания от 1-2 деца

 

Срещите в съвсем малка група, позволяват на хората да се опознаят много по-добре, а това е вид общуване, за което интровертните деца жадуват. Всъщност интроверти или не, задълбочаването на отношенията между двама души е възможно чрез срещи без присъствието на други хора.

 

Четете още: 10 причини да пуснете детето си на летен лагер

 

За интровертните деца обаче, срещите за игра само с един приятел са по-малко стимулиращи, отколкото активностите в по-големи групи, но са по-благоприятни за воденето на смислен разговор. Това все пак е необходимо, за да се балансира нуждата на интровертното дете да остане само.

 

Какво да правите: Оставяйте детето си да играе с един приятел или деца на приятелски семейства. Правете партитата за рожден ден в малки и интимни компании. По този начин детето ви ще се чувства по-комфортно. Помогнете му да създаде близки приятелства, а не множество познати.

 

Какво да не правите: Не си мислете, че свръх социалността ще донесе щастие на вашето дете. С колкото повече хора се среща то, толкова по-трудно е да обработи взаимоотношенията и да се наслади на времето, което е прекарало с всички.

 

5. Интровертните деца обичат дейности, които карат съзнанието им да се скита

 

Четете още: Мама ми каза да не говоря с непознати – част 1

 

Всяка възможност да помисли, да си фантазира, да твори, да решава проблеми или дори да сънува, е добре дошла за интровертните деца. Най-хубавите дейности за детето включват четене, писане, скициране, скачане на въже, каране на ролери, риболов, боядисване, градинарство, плуване, катерене, пъзели и като цяло дейности, които детето може да извършва само, поне понякога.

 

Какво да правите: Хубаво е да подкрепяте и насърчавате интереса към природата на вашето дете. Бъдете отворени към това.

 

Какво да не правите: Не настоявайте детето ви да участва в групови дейности, за които са нужни социални умения или работа в екип. Вярно е, че отборните спортове имат много предимства, но това не значи, че не могат да навредят на психиката и то особено на интровертно дете. Има и други начини детето ви да придобие нови умения и да развие силните си страни.

Добави коментар