5 неща, които не знаете за развитието на бебето – Част 1

Детското развитие е толкова загадъчно и сложно, че някои учени посвещават живота си да го изучават. В лабораторията на собствената ви „детска градина”, ще се изненадате колко бъзро децата могат да се променят. Тук са 5 от най-големите изненади от тази магическа част на родителството:

 

  • Бебето ви може да прави трикове!
  • Бебетата знаят повече отколкото си мислим!
  • Бебетата се придвижват по различни начини!
  • Диапазонът на нормалното е широк.
  • Вие имате силата да засилите развитието на мозъка!

Бебето ви може да прави трикове!

 

Хранене, спане, акане, плач… Не е ли това всичко, което новородените правят? Не. Някои майки са шокирани да открият, че бебето им може да прави много повече от това.

 

Мислите, че бебетата просто лежат и спят? Вашето бебе може действително да бъде в състояние да вдигне глава от гърдите ви на 2-3 седмична въсраст, а понякога и преди това.

 

Вашето бебе пристига „оборудвано” с всички видове очарователни рефлекси: погалете го по бузата и ще обърне глава към вас. Сложете пръст в устата му и то ще го засмуче със силата на прахосмукачка. Поставете крачетата му на пода и то ще започне да „танцува”. Тези рефлекси позволяват на бебето да оцелее, но освен това са и голямо забавление за вас.

 

Четете още: Ранно детско развитие – от 1-ви до 3-ти месец

 

Опитайте и нещо забавно: изплезете се на вашето новородено. Ако не е твърде уморено, гладно или разсеяно, а е в правилното настроение, може да ви отвърне по същия начин. Това ще е страхотно забавление за по-големите братчета или сестричета, след като научат, че бебето може да се плези.

 

Бебетата знаят повече отколкото си мислим

 

С всичкото това спане и къпане, лесно е да се предположи, че бебетата не знаят какво се случва на горният етаж. Но учените установяват, че бебетата знаят много повече отколкото си мислим.

 

Например бебето може да разпознае гласа на майка си от раждането. Това показва, че бебетата имат слухови дразнители още от утробата и те могат да запомнят гласове. С други думи вашето бебе обръща внимание на разговорите ви още преди да се роди.

 

Бебетата също могат да усещат миризми и да разпознават сладко-кисел вкус.

 

Четете още: Как бебето вижда света?

 

Въпреки че си мислите, че вашето бебе гледа на плюшеното мече така както и вас, науката е установила, че не е така. Бебетата имат специално отношение към човешките лица, предпочиатйки ги пред произволни дизайни. Те разбират, че има нещо специално в хората.

 

Дори още по-впечатляващо е, че на някакво ниво, новородените разбират, че те самите са хора или най-малкото, че те по някакъв начин наподобяват ухиленото и дърдорещо същество навело се над тях.

 

Бебетата започват да възпроизвеждат жестове още в първите няколко дни от живота си. Това показва, че те се свързват с лицата на другите хора, с някаква вътрешна концепция за себе си. Това означава, че вашето бебе е на крачка разстояние от разбирането, че има лице като вашето и може да го манипулира, точно какво вие го правите.

 

Може би най-интересно от всичко е, че има ясни доказателства, че бебетата са привлечени да изследват света още от най-ранна възраст. Учените от университета в Калифорния, провели проучване, което показало, че едва няколко месечни бебета са били заинтересовани повече от мобилни телефони, които могат да управляват, отколкото от такива, които не могат.

 

Бебетата разбират връзката между това, което правят и това, което се случва около тях и са заинтересовани да експериментират, с други думи те са очарователни малки изследователи.

 

Продължава: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето  – Част 2

Добави коментар