5 неща, които не знаете за развитието на бебето – Част 2

Продължава от: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето

 

Бебетата се придвижват по различни начини

 

В крайна сметка, вашето бебче ще започне да рискува в света на мобилността и придвижването. Но не по начин, по който очаквате, никой не може да предскаже как ще се придвижва. То може да има характерна последователност: претъркулване, последвано от седене, пълзене, изправяне, ходене и тичане. От друга страна, то може да има свое развитие.

 

Някои бебета пропускат пълзенето: „Синът ми е на 10 месеца и вчера направи първите си стъпки. Той напълно пропусна пълзенето” Споделя една майка. Но тя не е сама. 10 % от бебетата пропускат пълзенето.

 

Трябва ли да се тревожим? Определено не.

 

Други бебета поемат в друга посока, като не показват интерес към стоенето във вертикално положение. Вместо това, те нямат проблем с търкалянето от единия край на стаята до другия, както много от връстниците им правят пълзейки. Има бебета, които се придвижват наоколо чрез натиск на ръцете и краката.

 

Докато бебето ви се развива в нормите за възрастта му, няма нужда да се притеснявате. Дайте му достатъчно пространство, да си върши работата и в крайна сметка то ще премине към други начини да се придвижва.

 

Ако бебето ви не проходи до 18 месечна възраст, говорете с лекаря си за това. Това може да е признак на забавено двигателно развитие.

 

Диапазонът на нормалното е широк

 

Една от най-големите радости на майчинството е да следим как бебето се променя от новородено в изследовател. Но може да бъде трудно да не се тревожите, когато то не се развива със същата скорост като връстниците си.

 

Не се отчайвайте. Диапазонът на нормалното е широк и всяко бебе си има своя уникален календар.

 

Четете още: Кога бебето ще започне да помни?

 

Може също да е полезно да знаете, че графиките не са показателни за бъдещия успех. Само защото бебето ви чака 17 месеца, за да направи първата си стъпка не означава, че един ден няма да ви надбяга.

 

И докато много твърдят, че ранното езиково развитие се свързва с академичните постижения, обратното не е абсолютно вярно. В качеството си на бъбривец , не означава, че детето ви няма да изостане в класа по езиково развитие по-късно.

 

Не могат да се направят конкретни прогнози за някого въз основа на това, кога е постигнато следващото ниво на развитие. Това е все едно да опитаме да прогнозираме 30 години предварително.

 

Ако бебето ви не постига напредък в обичайните насоки, говорете с лекаря си.

 

Вие имате силата да засилите развитието на мозъка

 

Разгледайте всеки магазин за играчки и ще видите всички продукти, предназначени за насърчаване силата на мозъка на вашето бебе. Може да намерите разнообразие от активности за деца във вашият район. Детските играчки са забавни, а класовете по активности са чудесен начин да се запознаете с други родители – но ще изостане ли вашето бебе, ако не правите всичките тези неща?

 

Четете още: Нервно-психично развитие на бебето

 

Не, определено не. Нищо не може да замени старомодното изследване и взаимодействие, което ще помогне на бебето да израства интелектуално. Бететата се усъвършенстват от изучаването на света и от вниманието, което хората им отдават.

 

Говорете с детето си още от първия ден. Изследванията показват, че децата, чийто родители им говорят постоянно имат значително по-висок коефицент на интелигентност и по-богат речник, отколкото децата, които не получават вербално стимулиране.

 

Не се страхувайте да дадете време, в което бебето да е за мъчничко самостоятелно. Нека си поиграе само за кратко, докато вие пиете кафето си сутринта например.

 

В действителност бебетата научават много дори слушайки ви, когато говорите с някой друг. Така че не се чувствайте виновни, когато говорите по телефона, докато вашето бебе си играе само. То се развива през цялото време!

Добави коментар