5 неща, които бъдещия татко трябва да направи за бременната си жена

Въпреки че бременността и раждането са работа на майката, има редица начини бащите да споделят товара им. И познайте какво – много по-забавно е така. В края на краищата са необходими двама за правенето на бебе.

 

Изследванията показват, че новите майки имат емоционално по-лека бременност когато бащите се включват активно. Като ѝ помагате ще ѝ покажете, че вие сте надеждни партньори в грижите за децата, а не просто донор на сперма. Тук ви представяме 5 начина, чрез които можете да направите така, че тя наистина да разбере и оцени вашите усилия.

 

Четете още: Мъжът, бременността и стреса

 

1. Слушайте… и говорете

 

Бременността и раждането могат да бъдат много натоварващи – особено първия път. Затова уверете партньорката си, че може да сподели с вас всички малки проблеми, с които се сблъсква: притеснения около предстоящото раждане, тревога от качените килограми, раздразнение от отеклите ѝ крака…

 

Възможно е понякога да казва и нелогични неща, но запазете тази мисъл за себе си. Не казвайте просто „Спри да се тревожиш“ или „Успокой се“. Изслушайте я, предложете ѝ да ѝ помогнете да намери информация, отидете на лекар заедно, или прекарайте един следобед заедно и просто се забавлявайте.

 

бременност, раждане, слушане, помощ

 

Не забравяйте, че е напълно нормално и самите вие да имате тревоги. Споделете ги с партньорката си  и нещата ще минат по-гладко и за двама ви.

 

2. Бъдете добра „съпруга“ на вашата съпруга

 

Партньорката ви не е само уморена по време на бременността, но е и твърде емоционално уязвима. Затова е необходимо да ѝ помагате повече – с домакинската работа, миенето на плодовете или да оправянето на леглото.

 

Помислете и за други начини да ѝ помогнете. Можете да ѝ приготвите лека закуска или просто да повдигнете краката ѝ нависоко. Ако имате малко заделени пари, можете да помислите за наемането на домашна помощница за първите няколко месеца след като бебето се роди. И с всички възможни средства ѝ напомняйте, че тя е жена: казвайте ѝ че изглежда добре когато тръгва за работа сутринта, погалете я по корема, когато се разхожда или ѝ предложете масаж. Ще получите допълнителни точки за това.

 

Четете още: Какво се очаква от вас? – за млади татковци

 

3. Подгответе багажа

 

Разбира се, партньорката ви се нуждае от багаж за родилното. Но вие също имате нужда от такъв. Вземете си бръснач, четка за зъби, паста за зъби, фотоапарат или камера, допълнителни батерии, списания и книги за четене и др. Не чакайте до последния момент – чантата трябва да е готова няколко седмици преди раждането на бебето, тъй като може да се наложи да излезете набързо. Вземете и няколко изненади за партньорката си. Например –  шоколад или нещо друго, което тя обича.

 

бременност, раждане, слушане, помощ

 

4. Направете си списък с контакти

 

Обикновено таткото е отговорен за съобщаването на голямото събитие, така че организирайте го от сега. Говорете с партньорката си и изгответе списък с контактите на всички, на които искате да споделите веднага.

 

Четете още: Депресия по време на бременност

 

5. Информирайте се

 

Разбира се, че знаете как жените забременяват, но най-вероятно не сте наясно какво се случва с телата им по време на бременността. Затова ходете заедно с нея на профилактичните прегледи и посещавайте училище за бременни заедно. Научете повече за тялото на жена си и за развитието на бебето, четейки www.mamatatkoiaz.bg.

 

Ще я впечатлите когато ѝ кажете, че бебето ви е станало с размерите на авокадо, например. Колкото повече информация имате, толкова по-спокойни ще се чувствате по въпросите касаещи бременността – здраве, секс, какво може да направите, за да ѝ помогнете и кога ще настъпи раждането. 

 

Снимки: SabrinaDan Photo, christopherallisonphotography.com Foter.com

Добави коментар