5 неща, за които никой не те предупреждава за близнаците

В наши дни информацията е лесно достъпна – има много книги, блогове и сайтове, които могат да ви покажат как да се подготвите за близнаците – как да ги храните, обличате, как да решите дали да са в един клас в училище и какво ли още не. Освен това от тях можете да научите как да оцелеете през безбройните безсънни нощи или да се справите със стреса от това, че бебчетата ви са се родили недоносени.

 

Има обаче няколко неща, които никой не ви казва и ще се наложи да ги научите съвсем сами, ставайки родител на близначета.

 

1. Ще бъдете звезда

 

Близнаците привличат доста внимание. Където и да отидете, особено докато са още бебчета, близначетата ще събират всички погледи, а понякога и ще провокират множество лични въпроси от непознати хора, като: „Как са заченати?“, „Как родихте?“, „Смятате ли да кърмите?“ и т.н.

 

Ще се чувствате точно като суперзвезда, на която се налага да се крие от папараци – ще се чудите как да избегнете глупавите въпроси както от познати, така и от непознати.

 

2. В някои отношения е по-лесно да имате близнаци, отколкото две деца на различна възраст

 

Успоредно със звездния ви статус, ще получите и множество похвали за способността ви да се справяте с две бебчета.

 

Насладете се на това признание, тъй като гледането на близнаци е наистина е трудно. Има обаче една малка тайна, която родителите на близнаци не обичат да споделят, а именно, че в някои отношения всъщност на тях им е по-лесно, отколкото на родителите на две деца на различна възраст.

 

Четете още: Близнаци в семейството – съвети за родители

 

Родителите на близнаци могат да се фокусират върху конкретните неща, характерни за възрастта на бебчетата, докато на останалите мами им се налага да кърмят едното бебче и да приготвят здравословна вечеря за по-голямото си дете.

 

Освен това близнаците често имат еднакъв график и се развиват по един и същи начин. Така процеса на обучение за ползване на гърне може да отнеме само няколко месеца, например.

 

3. На две места едновременно

 

Липсата на сън и бъркотиите са гарантирани. Един от големите проблеми обаче се оказва нуждата да бъдете на две места едновременно. Това се засилва още повече с порастването на децата. Например, ако децата учат в различни класове се налага да се разкъсвате между 2 родителски срещи. Положението се затруднява и ако ходят на различни извънкласни занимания – спорт, курсове по рисуване и т.н. При близнаците шансът 2 събития да се засекат е доста голям.

 

4. Не е нужно да имате по две от всичко, но понякога помага

 

По време на бременността вероятно сте купили по две от всичко – за всеки близнак. След като обаче се родят, осъзнавате, че можете да се справите и само с по 1 брой от някои неща. Понякога няма начин, трябва да вземете две еднакви неща, но понякога може да сте много креативни и да се справите само с едно или иначе казано – да научите децата си да споделят. И все пак, когато влезете в магазина за плодове, някак неестествено е да купите 3 банана за близнаците, нали?

 

Четете още: Кърмене на близнаци и преждевременно родени бебета

 

5. Те ще се карат

 

Всички братя и сестри се карат, това е нормално. Кавгите между близнаци могат да бъдат изненадващо чести и интензивни. Тъй като те преоткриват новите неща в живота едновременно, при тях ще има много повече поводи за конфликт помежду им.

 

Караниците между близнаците могат да започнат доста по-рано, отколкото при деца на различна възраст – те започват да се хапят и удрят още като бебета. Много родители започват да се притесняват, че децата им няма да изградят добра връзка по този начин и да си станат „най-добри приятелчета“. Това изобщо не е така – кавгите са нормално нещо и те вероятно няма да възпрепятстват кой знае колко добрата им връзка.

Добави коментар