5 необичайни неща, които стресът причинява на тялото ви

Знаете ли, че губите 1% от височината си (над сантиметър и половина, ако сте със среден ръст) от момента, в който станете сутринта до времето преди да си легнете?

 

Това е доста странно наистина. Но благодарение на стреса в работата, „смаляването“ става още по-осезаемо в работните дни.

 

Защо се случва това?

 

Когато сте изправени, гравитацията и движението притискат течността между прешлените на гръбнака. Стресът създава напрежение в мускулите на раменете и гърба, и натиска течността повече от обикновено, „правейки“ ви по-ниски от обикновено.

 

Четете още: Стрес и диабет – как стресът влияе на кръвната захар

 

Но това не е единствения странен факт, който стресът причинява на тялото ви.

 

Шум в ушите

 

Според норвежко проучване, при мъжете има 39% по-голяма вероятност да получат шум в ушите, когато са в стресова ситуация или им се налага да сменят работата си, например.  Причината е, че хормоните на стреса и безпокойството водят до вредна стимулация на вашите кохлеарни рецептори на ушите.

 

Сърбежи

 

Когато работите прекалено усилено, това може да предизвика необикновена активност на части от мозъка ви, които отговарят за контрола на сърбежа. Това може да доведе до сърбеж, обриви или други кожни заболявания.

 

Четете още: Стресът на работното място – как да го преодолеем

 

Стресът свива мозъка ви

 

Според проучване, проведено в Йейл, стресът произвежда протеини, които забавят или блокират способностите на мозъка ви да изгражда синаптични връзки, които са кръстовищата, където невроните обменят съобщения. Това води до загуба на маса в мозъка в префронталният кортекс – частта на мозъка, която отговаря за вземането на решения. Стресът индуцира мозъчното свиване и може дори да бъде свързан с деменция или Алцхаймер.

 

Причинява болки в стомаха

 

Конкретната връзка между емоционалното състояние и стомаха, все още не е открита. Но хормоните на стреса изглежда свръх стимулират областите на мозъка, отговорни за работата на червата, което може да доведе до гадене и стомашни разстройства.

Добави коментар