плодовитост, затлъстяване, килограми, хормони

5 начина, по които затлъстяването засяга плодовитостта

Когато става дума за затлъстяване, вероятно вече сте запознати с рисковете и опасностите, до които то води – повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, проблеми с гърба и ставите и т.н.

 

Може би обаче не знаете, че наднорменото тегло може сериозно да навреди на шансовете ви да забременеете. Затлъстяването има различни ефекти върху плодовитостта както на жената, така и на мъжа.

 

1. Затлъстяването засяга хормоните

 

Когато индексът на телесната ви маса премине от наднормено тегло (25-29.9) към затлъстяване (30+), в тялото ви могат да настъпят хормонални промени. Когато нивата на естествени хормони се променят, шансовете за зачеване намаляват.

 

плодовитост, затлъстяване, килограми, хормони

 

2. Затлъстяването може да доведе до инсулинова резистентност

 

Хормоналният дисбаланс, който може да се отключи със затлъстяването, може да доведе до развитието на инсулинова резистентност. Това състояние се смята за рисков фактор по пътя към диабета. Освен това оказва влияние върху способността за зачеване и води до анормални менструални цикли. Инсулиновата резистентност може да доведе дори до липса на овулация.

 

3. Затлъстяването засяга естественото и изкуственото осеменяване

 

Затлъстяването прави зачеването по-трудно, без значение дали опитвате да забременеете по естествен път или посредством ин витро оплождане. Освен това увеличава риска от спонтанен аборт. Този проблем може да бъде причинен от хормоналните изменения или производството на яйцеклетки с лошо качество.

 

Четете още: Фактори, влияещи на зачеването

 

4. Затлъстяването влияе на плодовитостта на мъжа

 

Въпреки че в по-голяма степен фокусът на затлъстяването и влиянието му върху фертилността пада върху жените, истината е, че затлъстяването засяга и мъжете. То води до спад в нивото на тестостерона, което може да доведе до безплодие. Освен това при мъже със затлъстяване се среща доста по-често еректилна дисфункция.

 

плодовитост, затлъстяване, килограми, хормони

 

5. Загубата на тегло може да подобри състоянието ви

 

Ако всичко, което прочетохте, ви звучи много неприятно и плашещо, трябва да знаете, че вие и партньорът ви можете да подобрите шансовете си за зачеване, като отслабнете. Със загубата на килограми, хормоналният дисбаланс и другите последици от затлъстяването, започват да намаляват. Ако имате нужда от план и помощ, за да отслабнете, говорете с лекар или диетолог.

 

Четете още: Как да забременея, ако имам хормонален дисбаланс?

 

Можете да направите някои положителни промени в начина си на живот – да започнете да се храните по-здравословно, да правите редовно физически упражнения, да намалите порциите на храната, която приемате и да ограничите вредни храни и бързите закуски.

Добави коментар