5 начина да спортувате навън, когато имате алергия

Да спортувате навън дори за съвсем кратко време може да бъде предизвикателство, когато страдате от алергии. Така че преди да подадете глава навън, за да се поизпотите, вижте нашите съвети, за да направите тренировката си по-малко „сърбяща и кихаща“.

 

1. Гледайте часовника

 

Количеството на цветния прашец във въздуха е най-високо между 5 и 10 часа сутринта. Освен това се повишава и по здрач. Така че планирайте тренировката си в другите часове от деня, когато нивата на полените са по-ниски. Ако живеете в по-голям град, вятърът може да донесе полените, така че количеството им става най-високо около обяд.

 

Ако ви се налага да излезете навън, когато количеството на полените е високо, носете маска. Веднага след като се приберете вкъщи, изплакнете носа си с физиологичен разтвор, за да се отървете от всички прашинки намиращи се в него. Някои спрейове за нос ще ви помогнат да тренирате без особени проблеми, когато нивата на полените са по-високи. Посъветвайте се с вашия алерголог кои биха били по-подходящи за вас.

 

2. Гледайте небето

 

Избягвайте да тренирате на открито в сухи, топли и ветровити дни. Обикновено в такова време нивото на полена е най-високо.

 

Много видове алергени предизвикат проблеми с очите, като например незаразна форма на конюктивит. Той причинява сърбеж, зачервяване и сълзене.

 

Високата влажност на въздуха може също да предизвика проблеми, защото затруднява дишането. Освен това спомага за развитието на плесени, което може да отключи алергия при някои хора.

 

От друга страна дъждът пречиства въздуха, което го прави подходящо време за излизане на вън ако имате алергии.

 

Четете още: В риск ли съм от развитие на алергия?

 

3. Изберете правилните упражнения

 

Плуването е подходящ спорт за подсилването на белите дробове. Колоезденето също е хубаво. Имайте предвид, че хлорът в закритите басейни може да бъде дразнещ за някои хора, така че бъдете внимателни и напуснете басейна, ако имате проблеми с дишането.

 

Тичането в студено време също може да предизвика симптоми. Обикновено тези симптоми не се причиняват от истинска алергия, но предизвикват спазми в дихателните пътища. С подходящото лечение трябва да сте в състояние да спортувате каквото пожелаете без проблем. Ако не можете, е добре да промените лечението си.

 

4. Слушайте тялото си

 

Ако приемате лекарства и въпреки това се чувствате уморени след като спортувате на открито, или ако получавате някакви симптоми, може би е по-добре да тренирате на закрито.

 

Четете още: Какви са различните видове кожни алергии? 

 

5. Вземете лекарствата си преди да започнете да кихате

 

Започнете да приемате лекарствата за алергия няколко седмици преди да е дошъл сезона им. Не чакайте докато получите симптоми. Ако получавате алергии през март, например, започнете да взимате лекарствата си от февруари.

 

Използвайте тези лекарства, които са ви помогнали в миналото. Обръщайте внимание на времето. Особено ако зимата се окаже по-топла – тогава във въздуха политат полени и плесени.

Добави коментар