5 начина да имате здравословна връзка с вашето бебе

1. Запознайте се с неговите сигнали

 

Вашето бебе има свой собствен индивидуален начин на общуване, с който показва своите желания и нужди. Като следите езика на тялото му и слушате различните му звуци ще се научите да разчитате неговите сигнали.

 

Сукателните действия обикновено са сигнал, че е гладно или иска да смуче нещо за комфорт. Плачът от друга страна, може да означава много неща. Запазете спокойствие, дори и  ако бебето продължи да плаче по-дълго време. Запомнете с какво успявате да го утешите и го прилагайте в последствие.

 

Скоро ще разберете, че има различни викове в зависимост от това, дали е гладно, уморено, нуждае се от смяна на пелената или просто иска прегръдка.

 

2. Изградете доверие

 

Отговаряйки на сигналите на вашето бебе и давайки му любов и сигурност, ще спечелите доверието му. То ще знае, че неговите нужди ще бъдат задоволени и че е в сигурни ръце.

 

Бебето започва по-лесно да се справя с промените в околната среда и да се самоуспокоява когато се чувства по-сигурно.

 

3. Бъдете последователни

 

Ако сте последователни при проявата на любов и внимание към вашето бебе, ще му покажете, че то има значение и че вие винаги ще се грижите за него.

 

Четете още: 7 признака, че детето ви ви обича

 

Говорете си с него, когато го носите, успокоявате, храните или сменяте пелените. Няма значение, дали бебето разбира конкретните думи, то ще намери утеха в гласа ви.

 

4. Общувайте с бебето си

 

Мит е, че можете да разглезите бебето или да го накарате да се прилепи за вас, ако редовно го гушкате и носите. То е уязвимо и се нуждае от вашата любов и подкрепа.

 

Проучванията показват, че децата, които получават последователно, топло, положително внимание и подкрепа е по-вероятно да имат предимства при физическото, психическото, социалното и емоционалното си здраве, в сравнение с децата, които не получават любов. Така че, общувайте си с вашето бебе чрез докосване, физически комфорт, смях и игри и не се притеснявайте, че ще го разглезите.

 

Четете още: Кога бебето ми ще ме разпознава?

 

5. Грижете се за себе си

 

Няма съмнение, че бебето ви вече е целият ви свят, но не забравяйте, че трябва да се грижите и за себе си. Хранете се добре, излизайте на свеж въздух и си почивайте колкото се може повече.

 

Отпадналостта, стреса и изтощението са чувства, които много нови мами и татковци имат. Депресията, тревожността и другите промени в настроението са много чести и е важно да сте наясно, че можете да потърсите помощ. Емоционалното ви благополучие ще окаже въздействие и върху бебето. Ако смятате, че имате проблем с разглезването на бебето си, говорете с вашият лекар за съвет и подкрепа.

Добави коментар