5 мита за съня на бебето

Новите родители се сблъскват с много изненади след появата на бебето и почти всички са подготвени за това, че сънят няма да им достига. Трябва да се има предвид, обаче, че много от всеобщите вярвания за нощните навици на бебетата всъщност са погрешни. Ето и няколко мита, които е време да бъдат развенчани:

 

Мит №1 – Трябва да сте изключително тихи, докато бебето ви спи.

 

Истината: Вярно е, че бебетата спят малко по-леко по време на дневните си дремки в сравнение с нощния им сън, но не е необходимо да ходите на пръсти. По време на бременността бебето ви е било изложено на всевъзможни шумове. Част от тях могат дори да му действат успокояващо след като се роди. Бебето ви спокойно може да спи на шум, особено в първата 1/3 на нощта, когато сънят му е най-дълбок.

 

В действителност белият шум или нежната музика, могат да помогнат за приспиването на бебето. Не прекалявайте с тях, обаче, защото те могат да му попречат да свикне с нормалните звуци и шумове от ежедневието, на които е изложено. Когато то свикне с тях е много вероятно да спи нормално, без да е обезпокоявано от тях.

 

Мит №2 – Добавянето на зърнена каша в бутилката на бебето, ще му помогне да спи по-дълбоко.

 

Истината: Това, че запълвате коремчето на бебето със зърнена каша преди лягане, няма да ви помогне да прескочите нощното хранене. Според Световната здравна организация (СЗО) не е добре да добавяте зърнена каша в бутилката на бебето си или да добавяте нови храни в менюто му, докато не стане на 6 месечна възраст. До тогава бебето ви приема всички хранителни вещества, от които се нуждае, само от кърмата или адаптираното мляко.

 

Нещо повече – тази практика може да изложи бебето ви на повишен риск от прекомерно наддаване на тегло, защото то приема повече калории, отколкото се нуждае. Едно здраво бебе, което има добра диета, ще може да спи през цялата нощ около 6-тия си месец.

 

Четете още: Как да помогнете на бебчо да се адаптира към нова часова зона?

 

Мит №3 – Ако часът за лягане на бебето е по-късно, то ще се събуди по-късно.

 

Истината: За съжаление, не е лесно да промените вътрешния часовник на бебето си. Някои бебета просто са ранобудни.

 

Докато при новородените бебета обикновено липсва график за съня, при по-големите бебета се изгражда рутина. И тъй като те свикват с тази рутина, дори и да ги сложите да спят по-късно, най-вероятно на следващата сутрин ще се събудят както обикновено. Това означава, че бебето ви ще изгуби няколко часа от съня си.

 

За да определите кога вече му се спи, следете за признаци, като триене на очите, сънливо прозяване и т.н. Започнете да го слагате да спи около половин час преди обичайното време, в което се появяват признаците, за да получи то достатъчно сън.

 

Мит №4 – Хъркането на бебето не бива да ви тревожи.

 

Истината: Може да ви изглежда сладко, че бебето ви похърква – 15-25% от тях го правят. Но шумното дишане по време на сън, може да е сигнал за сериозно медицинско състояние. Възможно е хъркането да е симптом на смущение на съня, като обструктивната сънна апнея, която причинява кратки паузи в дишането и води до хъркане и необичайни шумове.

 

Четете още: Кога бебето ви ще може да стои седнало?

 

Това състояние може да доведе до проблеми със съня, което да се отрази на развитието на бебето. Бебета, които са страдали от нарушение на съня, като сънна апнея и хъркане, е по-вероятно в по-късен етап да развият Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия или агресия докато навършат 7 годинки.

 

Въпреки че някои звуци по време на сън са обичайни, ако те се чуват постоянно, запишете бебето си докато спи и се консултирайте с педиатър и му покажете записа.

 

Мит №5 – Това, че бебето плаче, е лошо за него.

 

Истината: Като родител е нормално да реагирате на всеки плач на бебето. Сигурно методът да оставите бебето само когато плаче ви изглежда непоносим. Но можете ли да научите бебето си да спи през нощта, без да плаче изобщо? Вероятно не. Ако се опитате да промените неговите навици за сън, вероятно то ще се ядоса и ще плаче още повече.

 

Добрата новина е, че каквито и методи за прилагане на режим на съня да използвате, нищо не ви пречи да опитате и този. Според проучванията, той няма да има трайни негативни ефекти за детето ви. Хубаво е да държите и да гушкате бебето през първите 3 месеца, докато то заспива. Когато отрасне, обаче, е добре да се научи да заспива и да се успокоява само. Това става бавно и постепенно, разбира се, но рано или късно трябва да усвои това умение.

Добави коментар