5 мита за полово предаваните болести – част 1

Около нас се разпространява толкова много грешна информация свързана с полово предаваните болести, че самите разболявания от тях не са изненада. Разбира се, единственият начин да бъдете 100% сигурни, че няма да се заразите с полово предавана болест, като херпес, хламидия или ХИВ е да не правите секс. Но ако все пак сте решили да правите секс, тогава е необходимо да бъдете информирани и да научите, кое е истина и кое не е.

 

Тук споделяме 5 от най-разпространените митове за полово предаваните болести:

 

Мит 1: Само „развратните“ хора се заразяват с полово предавана болест.

 

Факт: Полово предаваните болести не дискриминират никого.

 

Богатите хора се заразяват, бедните също. Атлетите се заразяват, математиците се заразяват, изпълнителни директори, преподаватели, също.

 

полово предавани болести, презерватив, заразенДори и да правите секс за пръв път, пак може да се заразите. Единствените хора, за които няма риск да се заразят, това са хората, които не са правили секс или не са имали друг вид сексуален контакт.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Какво може да направите? Ако сте решили да правите секс, използвайте презерватив при всеки полов акт. Дори и да прилагате друг вид контрацептиви, като хапчета, отново трябва да използвате презервативи, защото те са единственото предпазно средство, което намаляват риска от заразяване с полово предавана болест.

 

Мит: Ако партньорът ти е заразен, ти ще разбереш това.

 

Факт: Често няма симптоми, че някой човек е заразен.

 

Дори лекарите често не могат да преценят дали някой е заразен, просто като погледнат човека. Затова те се нуждаят от различни тестове, като например – кръвен тест. Хората заразени с полово предавана болест могат да не знаят за това. Възможно е да разпространяват инфекцията, без да подозират. Полово предаваните болести често нямат симптоми. Нелекуваните полово предавани болести могат да причинят сериозни здравословни проблеми, като безплодие или тазово възпалителна болест, което налага престой в болница.

 

Четете още: Сифилис

 

Какво може да направите? Дори ако двамата мислите, че сте „чисти“, проверете се преди да правите секс. Въпреки това използвайте презерватив всеки път, просто за сигурност, защото при някои болести е нужно време докато се появят на тестовете.

 

Продължава на: 5 мита за полово предаваните болести – част 2

 

Снимки:  imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар