5 мита за майчинството, които ви пречат

Всяка майка е чувала истории за майчинството, които често се оказват само митове. Никой не е наясно как са се разпространили толкова широко, но те понякога ни притесняват или натъжават. Ако искате да разберете повече за радостите на майчинството, ще трябва да се откажете от тези митове, които ви пречат. Просто ги оставете да си отидат или спрете да им обръщате каквото и да било внимание. Ето и 5 мита за майчинството, на които трябва да спрете да вярвате:

 

1. Има правилен и грешен начин да бъдете родители

 

Представете си как всичките съмнения, тревоги и объркване ще изчезнат, ако се откажете да мислите за родителството в крайности – да се категоризирате като добри или лоши родители. Майките „войници“ ще изчезнат изцяло. В действителност няма правилни и грешни начини да бъдете добър родител.

 

За да бъдете добра и успешна майка трябва да се учите чрез преживяването, което зависи от ситуацията, в която се намирате с вашите деца. Няма две еднакви семейства, които да имат еднакви нужди и желания, така че откажете се от идеята, че има специални тактики за перфектното родителство.

 

2. Винаги трябва да харесвате децата си

 

Почти всяка майка има този образ в главата си – майката задължително харесва собственото си дете и то през цялото време. Но това не е непременно вярно. Въпреки че всяка майка обича децата си, понякога те правят неща, които могат да я подлудят. Това започва още от раждането и ескалира все повече с годините.

 

В човешката природа е да се ядосвате и да сте разочаровани от децата си, няма как. В крайна сметка, децата са по-взискателни по природа. Не се самообвинявайте, ако се чувствате зле спрямо тях. Всички сме минали през това.

 

Вижте още: 5 начина да релаксирате

 

3. Някои жени се справят с всичко

 

Всички имаме изграден образ за идеалната майка. Живеем с илюзията, че някой, някъде има спокойствие, децата го уважават, предани съпруги са и имат безупречен дом. Макар че често изглежда така сякаш съседката ни живее наистина в този идеален свят, то е факт, че всички хора имаме собствени проблеми.

 

Само защото някой поддържа спретната къщата си и децата му са отличници, не означава, че си няма проблеми. Ние трябва да покажем малко повече състрадание към себе си и към хората около нас. Човек никога не знае какво се случва зад затворените врати на домовете ни.

 

4. Проблемите на децата са и наши проблеми

 

Майките често придават субективен характер на проблемите на децата си и ги решават вместо тях. Въпреки това децата идват с техните силни и слаби страни, които нямат нищо общо с родителството. Обществото ни учи, че липсата на родителски умения, допринася за трудното справяне на децата с проблемите. Така рискуваме да поемем кръста на нашите деца, като свой собствен.

 

Вижте още: Синдром на супер-майката

 

В края на деня, майките могат да учат, да насърчават децата си, да им предоставят възможности, но не могат да ги принудят да тръгнат по определен път. Нашите деца се раждат със собствена воля и ние сме длъжни да ги оставяме сами да взимат някои решения.

 

5. Имате 18 години да направите каквото е нужно

 

Има голямо напрежение в това да се стараете да бъдете добра майка. Когато децата напуснат дома, това е основният тест за това, на което сме ги научили, но това е далеч от края. Отношенията с децата се развиват постоянно, дори след като те се превърнат в самостоятелни възрастни. Никога не е твърде късно, да станете по-добра майка или да подобрите отношенията си с децата си.

 

Трябва да спрете да се отнасяте зле със себе си. Майките по телевизията и във филмите нямат нищо общо с вас и вашето семейство в реалния живот. Когато се откажете от вашите предубеждения за това как майките трябва да действат или да се чувстват, ще отворите себе си за това да станете наистина по-добра майка. Децата ви не се нуждаят от вашето съвършенство, те се нуждаят от реална представа за добро и зло – и най-вече от любовта ви.

Добави коментар