5 лесни съвета за твоята диета

Виждате ги постоянно и навсякъде – „тайните“ как да имате страхотна фигура. „Научното откритие“ как да подсилите метаболизма си и да изглеждате перфектно, докато хапвате всичко, което ви се прияде и си стоите пред телевизора, без да спортувате. Разбира се, често това обещание не сработва при вас и единствените неща, които сте изгубили не са излишните килограми, а времето и парите си.

 

Предпазете се от тези заблуди. Има едно важно нещо, което трябва да запомните – няма тайна за сваляне на килограми. Изисква се време, търпение и решителност, за да можете да преминете през този процес. Няма трикове, които да ви превърнат в модел и ако си мислите, че те съществуват, това може само да ви демотивира и провали.

 

Та… какво работи?

 

1. Основната математика

 

За да загубите тегло, вие трябва да изгорите много повече калории, отколкото консумирате. Има логика, нали? И повечето от нас знаят, че това просто правило може да бъде трудно за следване, ако диетата не ви позволява да си похапвате от любимите си храни.

 

Планирайте „свободни дни“, в които можете да ядете каквото си поискате, но планирайте занапред колко калории може да си позволите и колко трябва да ограничите до края на седмицата, за да получите желания резултат.

 

И когато правите упражнения – не прекалявайте. В противен случай рискувате да се претоварите. Вместо това, си направете план и го следвайте. Ако диетата и фитнес графикът завършва с два дни, в които се изтощавате до краен предел – допускате грешка.

 

2. Яжте истинска храна

 

Коя масова диета работи най-добре? Според някои специалисти по храненето, консумирането на истинска храна – минимално обработвана и включваща плодове и зеленчуци е най-добрият избор. Фокусирайте се върху истинска храна и ще се снабдите с хранителни вещества, които са полезни за вас.

 

Четете още: Храни, подсилващи здравето при мъжете – част 1

 

3. Яжте храна, която ви засища

 

Рафинираните въглехидрати са храни, при които хранителните вещества са извлечени при обработката. Помислете за белия хляб, солетите, пастата… Те увеличават кръвната ви захар незабавно, а след като падне скоростно, ви създава чувство за глад.

 

Сменете рафинираните въглехидрати с бедни на мазнини храни като извара, плодове, сьомга. Протеиновите храни ще ви поддържат сити по-дълго и ще предотвратят преяждането, като ви помагат да изграждате и да поддържате добра мускулна маса. Изберете храни с 20-30 гр протеини или фибри. Това е от решаващо значение.

 

4. Стремете се към баланс

 

Да запазите баланс може да не ви изглежда най-правилният подход към постигането на целта, но в случая да сте по-средата е добре. Опитът да намалите твърде бързо теглото си и да превърнете мазнините в мускулна маса за месец е бедствие. Тези агресивни методи водят до крайности – липсата на достатъчно калории и прекаленото физическо натоварване водят до краткотрайни резултати. Ако сегашната ви диета е това, което бихте спазвали и за напред, значи се справяте добре.

 

Четете още: Повече енергия без кофеин

 

5. Елиминирайте безсмисленото дъвчене

 

В нашите претоварени графици, рядко обръщаме внимание на това, което ядем. Вместо да използвате автомата за вафли и кроасани, за да си вземете закуска през деня, запасете се с ядки и други здравословни храни, които да имате под ръка. Самият факт, че мислите какво ядете също върши чудесна работа, защото ще внимавате повече с какво се храните.

Добави коментар