5 знака, че сте в овулация – част 2

Продължава от: 5 знака, че сте в овулация – част 1

 

4. Опознайте шийката на матката си

 

Овулацията не е напълно скрит процес. Когато тялото ви усети хормоналните промени и това, че скоро яйцеклетката ще бъде освободена от яйчника, то започва да се готви за появата на сперматозоидите, така че да даде на яйцеклетката възможно най-голям шанс да бъде оплодена.

 

Един от белезите на овулацията е позицията на шийката на матката. В началото на менструалния цикъл, шийката на матката е ниско разположена, твърда и затворена.

 

По време на овулация, обаче, шийката на матката омеква и леко се разтваря, за да позволи на сперматозоидите да преминат през нея. Някои жени усещат тази промяна, докато за други това е почти невъзможно. Можете да проверявате положението на шийката на матката си всеки ден, използвайки 1 или 2 пръста. По този начин можете да записвате своите наблюдения и да следите овулацията.

 

Друг сигнал за овулация е увеличаването на количеството и промяната в текстурата на цервикалната слуз (или иначе казано – вагиналното течение). Нейната цел е да съпроводи сперматозоидите по-дълбоко във вас.

 

Четете още: Кога жената има най-големи шансове да забременее?

 

Обикновено цервикалната слуз намалява драстично или изчезва напълно след края на менструацията. В последствие ще забележите поява на бяла или мътна лепкава слуз, която се къса ако я разтегнете между пръстите си. Когато сте близо до овулация, тази слуз става по-обилна, по-фина и по-ясна (прозрачна) и с хлъзгава консистенция, подобна на яйчен белтък. Ако се опитате да разтегнете между пръстите си, ще можете да разпънете няколко сантиметра, преди да се скъса.

 

Това е още един знак за предстоящата овулация. Освен това е знак, че трябва да спрете да проучвате с пръсти ситуацията и да преминете към действия в спалнята. След като овулацията отмине, е възможно отново вагиналното течение да изчезне или да се появи по-гъсто течение. Следенето на цервикалната слуз може да е изключително полезно, особено в комбинация с измерването на базалната температура, позицията на маточната шийка и календарчето.

 

5. Тест за овулация

 

Не искате да следите цервикалната си слуз или да опипвате шийката на матката си? Хубаво е, че в наши дни има и по-лесен начин да предвидите овулацията си. Тестовете за овулация са в състояние да определят датата на овулацията ви от 12 до 24 ч. по-рано. Те засичат нивата на лутеинизиращия хормон, който достига своя връх преди да настъпи овулацията. Всичко, което трябва да направите, е да пишкате на посоченото място и индикаторът ще ви покаже дали сте близо до овулацията си.

 

Четете още: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

 

Друг вариант за тест, може да е такъв със слюнка. Той отчита повишаването на нивото на естроген в слюнката, когато овулацията наближава. Когато сте в овулация, слюнката ви ще изглежда като листа на папрат или замръзнал стъклопакет под окуляра на теста.

 

Хубавото на този тест е, че е за многократна употреба, но не всяка жена ще получи добре оформена папрат. От друга страна, този вариант е по-евтин, в сравнение с теста, върху който се пишка, може да се използва многократно.

 

Без значение кой метод избирате, за да следите овулцията си, важно е да се заредите с търпение и постоянство. Не забравяйте и че не трябва да карате партньора си да се чувства като донор на сперма, а да създадете приятна обстановка и за двама ви – така че да се чувствате комфортно и спокойно. Все пак бебетата се правят с любов, нали?

Добави коментар