овулация, температура, жена, календар, менструация, менструален цикъл

5 знака, че сте в овулация – част 1

Всяка здрава двойка на възраст между 20 и 30 г. има около 20% шанс за забременяване по време на всеки месечен цикъл, в случай, че не използва контрацептиви. Това е изненадващо висок процент, имайки предвид, че жената може да забременее само в периода на овулацията си. Яйцеклетката може да бъде оплодена в малък прозорец от 12-24 ч.

 

Звучи ви малко? Помислете за това: сперматозоидите могат да живеят във вагината по-дълго от яйцеклетката – между 3 и 6 дни. Това означава, че дори и да правите секс няколко дни преди овулацията, е възможно да има живи сперматозоиди при яйцеклетката, когато тя попадне във фалопиевите тръби.

 

Не забравяйте – нужен е само 1 сперматозоид за оплождането на яйцеклетката. Разбира се, добре е да правите секс и в деня на овулацията. След преминаването на овулацията, не можете да забременеете до следващия цикъл. Затова е важно е да знаете кога сте в овулация, когато се опитвате да си направите бебе. Предлагаме ви 5 начина да разпознаете големия ден.

 

овулация, температура, жена, календар, менструация, менструален цикъл

 

Кога обикновено настъпва овулацията?

 

Овулацията най-често настъпва в средата на менструалния цикъл. Средно цикълът продължава 28 дни, считано от първия ден на менструацията ви, до първия ден на следващата. Тук обаче спектърът за това кое е нормално е широк, защото при някои жени дължината на менструалният цикъл може да е 23 дни, а при други – 35. Освен това менструацията може да е нередовна, което означава, че и овулацията ще варира.

 

Как да разбера дали съм в овулация?

 

1. Следете календара

 

Направете си менструален календар, ако нямате такъв и го следете в рамките на няколко месеца. Така ще добиете представа колко дни продължава менструалния ви цикъл и кое е нормално за вас. Овулацията ви би трябвало да е в средата на менструалния цикъл. Ако цикълът ви е нередовен, трябва по-внимателно да следите за конкретни признаци.

 

Четете още: Нередовен цикъл и забременяване

 

2. Слушайте тялото си

 

В 20% от случаите тялото изпраща сигнал, когато настъпи овулацията. Той може да се изразява в изпитването на болка или спазми в долната част на корема (обикновено от страната на овулиращия яйчник). Той се получава в резултат от освобождаването на яйцеклетката от яйчника. Обърнете внимание – възможно е да не получавате сигнал всеки месец, а само понякога.

 

3. Следете температурата си

 

Измервайте базалната си температура със специален термометър, наречен базален термометър. Измерването се прави сутрин, преди да сте станали от леглото – дори още преди да сте се изправили в него. Вашата базална температура варира през целия менструален цикъл под влиянието на хормоните.

 

овулация, температура, жена, календар, менструация, менструален цикъл

 

През първата половина на месечния ви цикъл доминира естрогенът. През втората половина, след като е настъпила овулацията, се повишава нивото на прогестерона. Прогестеронът повишава телесната температура и подготвя матката за имплантиране на оплодената яйцеклетка. Това означава, че през първата половина на месеца, температурата ви ще е по-ниска, отколкото през втората – след овулацията.

 

Вашата базална температура ще достигне най-ниската си точка точно преди овулацията и когато овулацията настъпи – температурата рязко ще се повиши с около половин градус. Имайте предвид, че постоянното измерване на температурата няма да предскаже кога овулацията ще настъпи, а по-скоро ще ви даде доказателство, че вече е настъпила.

 

Четете още: Можете ли да забременеете докато сте болни?

 

Ако, обаче, в продължение на няколко месеца следите базалната си температура, ще успеете да разберете какъв е ритъма на вашия менструален цикъл. Това ще ви даде възможност да предсказвате много по-точно кога ще настъпи овулацията през следващия месец и да се приготвите предварително.

 

Продължава на: 5 знака, че сте в овулация – част 2

 

Снимки: studiocurve, Yvonne L Sweden, tommerton2010 Foter.com

Добави коментар