5 знака, че сте в овулация – част 1

Всяка здрава двойка на възраст между 20 и 30 г. има около 20% шанс за забременяване по време на всеки месечен цикъл, в случай, че не използва контрацептиви. Това е изненадващо висок процент, имайки предвид, че жената може да забременее само в периода на овулацията си. Яйцеклетката може да бъде оплодена в малък прозорец от 12-24 ч.

 

Звучи ви малко? Помислете за това: сперматозоидите могат да живеят във вагината по-дълго от яйцеклетката – между 3 и 6 дни. Това означава, че дори и да правите секс няколко дни преди овулацията, е възможно да има живи сперматозоиди при яйцеклетката, когато тя попадне във фалопиевите тръби.

 

Не забравяйте – нужен е само 1 сперматозоид за оплождането на яйцеклетката. Разбира се, добре е да правите секс и в деня на овулацията. След преминаването на овулацията, не можете да забременеете до следващия цикъл. Затова е важно да знаете кога сте в овулация, когато се опитвате да си направите бебе. Предлагаме ви 5 начина да разпознаете големия ден.

 

Кога обикновено настъпва овулацията?

 

Овулацията най-често настъпва в средата на менструалния цикъл. Средно цикълът продължава 28 дни, считано от първия ден на менструацията ви, до първия ден на следващата. Тук обаче спектърът за това кое е нормално е широк, защото при някои жени дължината на менструалният цикъл може да е 23 дни, а при други – 35. Освен това менструацията може да е нередовна, което означава, че и овулацията ще варира.

 

Как да разбера дали съм в овулация?

 

1. Следете календара

 

Направете си менструален календар, ако нямате такъв, и го следете в рамките на няколко месеца. Така ще добиете представа колко дни продължава менструалния ви цикъл и кое е нормално за вас. Овулацията ви би трябвало да е в средата на менструалния цикъл. Ако цикълът ви е нередовен, трябва по-внимателно да следите за конкретни признаци.

 

Четете още: Нередовен цикъл и забременяване

 

2. Слушайте тялото си

 

В 20% от случаите тялото изпраща сигнал, когато настъпи овулацията. Той може да се изразява в изпитването на болка или спазми в долната част на корема (обикновено от страната на овулиращия яйчник). Това се получава в резултат от освобождаването на яйцеклетката от яйчника. Обърнете внимание – възможно е да не получавате сигнал всеки месец, а само понякога.

 

3. Следете температурата си

 

Измервайте базалната си температура със специален термометър, наречен базален термометър. Измерването се прави сутрин, преди да сте станали от леглото – дори още преди да сте се изправили в него. Вашата базална температура варира през целия менструален цикъл под влиянието на хормоните.

 

През първата половина на месечния ви цикъл доминира естрогенът. През втората половина, след като е настъпила овулацията, се повишава нивото на прогестерона. Прогестеронът повишава телесната температура и подготвя матката за имплантиране на оплодената яйцеклетка. Това означава, че през първата половина на месеца, температурата ви ще е по-ниска, отколкото през втората – след овулацията.

 

Четете още: Можете ли да забременеете докато сте болни?

 

Вашата базална температура ще достигне най-ниската си точка точно преди овулацията и когато овулацията настъпи – температурата рязко ще се повиши с около половин градус. Имайте предвид, че постоянното измерване на температурата няма да предскаже кога овулацията ще настъпи, а по-скоро ще ви даде доказателство, че вече е настъпила.

 

Ако, обаче, в продължение на няколко месеца следите базалната си температура, ще успеете да разберете какъв е ритъма на вашия менструален цикъл. Това ще ви даде възможност да предсказвате много по-точно кога ще настъпи овулацията през следващия месец и да се приготвите предварително.

 

Продължава на: 5 знака, че сте в овулация – част 2

Добави коментар