5 знака, че вашият тийнейджър се нуждае от психологическа помощ

Тийнейджърите постоянно преминават през емоционални възходи и падения. Животът може да им изглежда объркващ, а при липсата на житейски опит младежите могат да се почувстват изгубени. Тийнейджърите често се обръщат към приятелите си вместо към близките си, особено ако родителите са заети с работа или самите те се отделят от семейството си (заминават да учат и т.н.).

 

Подкрепата от връстниците може да бъде от помощ при някои проблеми, но когато са налице симптоми на психично заболяване е необходимо нещо повече от приятелство.

 

Проблемът е, че тийнейджърите не разбират какво означават чувствата им. Затова е важно родителите да бъдат близо до децата си, така че да са в състояние да забележат каквито и да е промени или симптоми на психично заболяване у детето си.

 

Психичните заболявания включват депресия, тревожност, биполярно разстройство, шизофрения, гранично личностово разстройство, посттравматично стресово разстройство, синдром на дефицит на вниманието, хиперактивност и много други, които могат да попречат на нормалния начин на живот на детето ви.

 

В опитите си да се излекуват самостоятелно или да контролират симптомите на недиагностицираните психични заболявания, тийнейджърите могат да посегнат към алкохол, наркотици или да развият хранителни разстройства, за да се почувстват по-добре – да избягат, да се успокоят, да чувстват, че контролират ситуацията.

 

Вижте още: Как вреди марихуаната върху мозъка на тийнейджъра

 

По-долу са изброени някои от нещата, по които да прецените дали вашият тийнейджър има нужда от лечение и помощ за психичното му здраве.

1. Резки промени в настроението

 

Как можете да разграничите нормалното променливо настроение на тийнейджъра от настроение, което показва психично заболяване? Вие познавате детето си по-добре от всеки друг. Повярвайте, вие можете да разпознаете нетипична промяна в настроението доста бързо.

 

2. Промени в поведението

 

Същото нещо важи и за поведението на тийнейджъра ви. Разбира се поведението се променя и с порастването на детето, но ако вашият тийнейджър се държи като някой друг, това може да означава и психично заболяване или злоупотреба със забранени вещества.

 

3. Проблеми в училище и сред приятели

 

Психичните заболявания при тийнейджърите, могат да затруднят концентрацията, което ще се отрази на работата в училище и способността за поддържане на нормални отношения с връстниците им.

 

Вижте още: Когато тийнейджърът ви ви мрази

 

4. Физически симптоми

 

Липсата на енергия, промените в храненето и съня, честите болки в корема, главата и гърба, пренебрегването на грижата за външния вид и хигиената – всичко това може да са признаци за психично заболяване.

 

5. Опити за „самолекуване“

 

Ако забележите някакви признаци на злоупотреба с алкохол и наркотици, самонараняване, хранително разстройство или друга форма на „бягство“, те могат да са в следствие на психично заболяване. Полагането на подобни усилия от страна на тийнейджърите да се почувстват по-добре, може да е признак на психичен проблем.

 

Ако видите някои от тези признаци, потърсете професионална помощ за вашето дете. С подходяща оценка, идентифициране и намеса, всички психични заболявания могат да бъдат лекувани и контролирани.

Добави коментар