4 храни за подсилване на имунитета през есента
Дните стават по-кратки, вечерите по-дълги, а температурите – променливи и по-ниски. С понижаването на градусите навън, телата ни започват да се нуждаят от повечко топлина и по-добра храна. За щастие природата ни предоставя храни, които да подсилят имунитета ни през есента и да помогнат в борбата с безбройните вируси и бактерии. Ето и топ 4 на тези невероятни храни:
1. Куркума
Куркумата е супер подправка, която се използва от векове в китайската и индийската медицина, заради своите мощни противовъзпалителни и лечебни ползи. Няма значение дали го използвате като корен или на прах – важното е, че тази подправка помага за лечението на множество заболявания и помага на правилното функциониране на черния дроб.
Смесете я с джинджифил и лимонов сок, разредете с вода и ще получите един изключително мощен имуностимулатор. Можете да я добавите и под формата на суха подправка в някое от ястията си.
2. Храни с ярки цветове
Може би звучи очевидно, но голямото разнообразие от плодове и зеленчуци, което консумирате, ще достави и голямо разнообразие от хранителни вещества на вашия организъм. По този начин ще имате здравословна и полезна диета. Добавете изобилие от цветни храни:
Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно
• Зелени – пълни са с желязо, витамин А, витамин С и К – особено зелето.
• Оранжеви и червени – червено цвекло, моркови, тиква – всички те са богати на бета-каротин (чудесен източник на витамин А), калий и витамин С.
Опитайте се да запазите съотношението между зеленчуците и плодовете 6:2, за да запазите диетата си с ниско съдържание на фруктоза (захари от плодовете).
3. Мултивитамини
Плодовете и зеленчуците винаги са за предпочитане пред витамините на таблетки, които купуваме от аптеката. Проблемът е, че с идването на зимата е все по-трудно да си набавим необходимото количество витамини, което да подсили имунитета ни. Заради стреса, на който сме изложени всеки ден, храносмилателната ни система доста по-трудно се справя с преработването и приемането на стандартните таблетки.
Четете още: Защо пържените храни са опасни за здравето ви?
Обмислете варианта, да използвате спрей, с който директно изпращате витамините и минералите под езика си, от където те преминават в кръвообращението. Използвайте мултивитамини в комбинация – A, C, D, B1, B2, B3, B5, B6, K1, фолиева киселина, минерали, селен, биотин и йод.
4. Ябълки
Всички сме чували твърдението: „Ябълка на ден, държи доктора далеч от мен!“. В него има голяма доза истина. Ябълките са богати на антиоксиданти, витамин А и С, които помагат в битката с болестите. Освен това са богати на пектин фибри, които помагат на храносмилането и много други неща.
Смесване на ябълки с шепа ядки е евтин и много полезен начин да си набавите витамините А и Е още от закуската. Добрият баланс дава възможност за по-бавно усвояване и по-дълго усещане за ситост.