гинекология, ендометриоза, матка, ендометриум, поликистозни яйчници, кисти, яйчник

4-те най-често срещани гинекологични проблема – част 2

Продължава от : 4-те най-често срещани гинекологични проблеми – част 1

 

Ендометриоза

 

Ендометриозата е често срещан проблем при жените. При ендометриозата тъканта, която обикновено се намира в матката, започва да расте извън нея.  Тази тъкан се нарича ендометриум.

 

Най-често ендометриозата се развива по яйчниците, по маточните тръби, по тъканите, които държат матката на мястото ѝ или по външните повърхности на матката. Други места, където могат да се срещнат, са вагината, шийката на матката, вулвата, червата, ректума, пикочния мехур. Рядко ендометриоза се среща в други части на тялото като бели дробове, кожа или мозък.

 

• Причини

 

Причината за ендометриоза не е известна. Смята се, че развитието на ендометриоза е свързано с промяна в хормоналния баланс на жената, а именно промени в нивото на естрогена. Според друга теория, ендометриозата може да бъде причинена от ретроградна менструация, но истината е, че много жени с ретроградна менструация не развиват ендометриоза, както и обратното.

 

Освен това, изследвания показват, че има колебания в имунния отговор при жени с ендометриоза, които могат да повлияят на естествената способност на организма да разпознава и унищожава всеки извънматочен растеж на ендометриална тъкан.

 

гинекология, ендометриоза, матка, ендометриум, поликистозни яйчници, кисти, яйчник

 

 • Симптоми

 

Симптомите на ендометриоза обикновено включват болезнени менструални спазми. Болката може да се влоши с течение на времето и да се превърне в хронична болка в долната част на гърба и таза. Възможно е да се появи болка по време или след секс. Усещането за тази болка е по-скоро „дълбоко“, а не на входа на влагалището, когато започва проникването.

 

Други симптоми включват болезнено изхождане, болка при уриниране и по време на менструация, гадене, подуване на корема, диария. В редки случаи може да има и кръв в урината или изпражненията. Възможно е кървене между менструациите. Ендометриозата може да доведе и до безплодие или невъзможност за забременяване.

 

Четете още: Ендометриоза

 

Поликистозни яйчници

 

Поликистозните яйчници са един от най-често срещаният хормонален репродуктивен проблем при жените в детеродна възраст. От 5 до 10% от жените в тази възраст страдат от поликистозни яйчници.

 

Яйчниците произвеждат фоликули, които се развиват в яйцеклетки, а яйцеклетките достигат до матката за оплождане. Когато оплождането не се случи е време за менструален цикъл. Когато жената страда от поликистозни яйчници, фоликулите са създадени, но не нарастват в яйцеклетки. Яйчниците задържат фоликулите и това води до образуването на много кисти.

 

гинекология, ендометриоза, матка, ендометриум, поликистозни яйчници, кисти, яйчник

 

Неправилната функция на яйчниците може да доведе до прекомерно окосмяване или косопад.

 

• Причини

 

Причините за развитие на синдром на поликистозните яйчници не са съвсем ясни, но генетиката би могла да бъде фактор, както и промяна в хормоните. Една промяна в хормоните предизвиква още промени и т.н.

 

Четете още: Жените с поликистозни яйчници могат да забременеят

 

• Симптоми

 

Симптомите могат да започнат постепенно, с хормонални промени, водещи до синдром на поликистозните яйчници. Често това се случва в началото на пубертета, още след първата менструацията. Симптомите могат да станат особено забележими след наддаване на тегло.

 

Често те включват менструални проблеми, като ирегулярна менструация, силно кървене или силна болка. Косопадът също е възможен симптом, както и прекомерното окосмяване на нетипични места, като лицето, гърдите, гърба, стомаха и т.н. Поява на акне и мазна кожа, също може да е признак за поликистозни яйчници.

 

гинекология, ендометриоза, матка, ендометриум, поликистозни яйчници, кисти, яйчник

 

Безплодие, породено от липсата на овулация или повтарящи се спонтанни аборти, могат да са симптом.

 

Поликистозните яйчници са свързани със затлъстяването и инсулиновата резистентност хиперинсулинемия, депресия или промени в настроението, проблеми с дишането по време на сън (сънна апнея).

Добави коментар