гинекология, дисменорея, жена, спазми, кисти, яйчници

4-те най-често срещани гинекологични проблема – част 1

Знаете ли, че анормалното менструално кървене най-често се дължи на хормонален дисбаланс? Повечето жени не познават симптомите на гинекологичните проблеми особено  ако не са свързани с репродуктивните органи, като например болка в гърба и често уриниране.

 

За това ви представяме 4-те най-често срещани гинекологични проблема, с които е добре всяка жена да е наясно:

 

Дисменорея

 

Първичната дисменорея е един от най-честите проблеми свързани с менструацията, пред който се изправят жените. Тя е толкова често срещана, че много жени дори започват да я приемат като нормална част от месечния си цикъл, независимо, че пречи на ежедневните им дейности.

 

гинекология, дисменорея, жена, спазми, кисти, яйчници

 

Видове дисменорея

 

Дисменореята най-общо се отнася до болезнената менструация. Може да бъде разделена в 2 основни категории – първична и вторична. Първичната дисменорея обикновено се определя като болезнени спазми в долната част на корема, настъпващи в началото на менструацията, без наличието на други идентифицирани гинекологични заболявания. Спазмите обикновено започват 1-2 г. след появата на менструален цикъл при момичетата.

 

Болката обикновено се усеща в долната част на корема или гърба. Болките могат да бъдат от леки до тежки. Менструалните спазми обикновено започват непосредствено преди или в началото на менструацията и продължават 1-3 дни. В много случаи стават по-безболезнени с напредването на възрастта и могат да изчезнат напълно след раждане.

 

Четете още: Дисменореа и менструални спазми

 

Първичната дисменорея се отличава от вторичната, при която болезнената менструация се получава в резултат от различни заболявания или състояния в тазовата област, като ендометриоза. Спазмите при вторичната дисменорея обикновено започват по-рано в менструалния цикъл и се задържат по-дълго от обикновените менструални спазми.

 

• Причини 

 

Менструалните спазми се дължат на контракциите на матката, която е мускул. Матката, кух, крушовиден орган, в който бебето расте по време на бременността, контрахира по време на менструалният цикъл на жената. Ако матката ви контрахира прекалено силно, това може да притисне близко разположените кръвоносни съдове, което от своя страна ограничава притока на кръв и съответно – кислород към мускулната тъкан. Болката се получава, когато част от мускула на матката не получава достатъчно кислород.

 

гинекология, дисменорея, жена, спазми, кисти, яйчници

 

• Симптоми

 

Симптомите на менструални спазми включват болки в корема (като болката понякога може да е много силна), усещане за натиск в областта на корема, болка в бедрата, долната част на гърба и вътрешната част на бедрата. Когато спазмите са много силни, симптомите могат да включват гадене, повръщане или разстройство.

 

Кисти на яйчниците

 

Яйчниците са част от репродуктивната система на жените и са разположени от двете страни на матката. Всеки яйчник е с размерите и формата на орех. Яйчниците произвеждат яйцеклетки и женските хормони естроген и прогестерон. Всъщност те са основният източник на женските хормони, които контролират развитието на женските полови характеристики на тялото, като гърдите, формата на тялото и окосмяването. Освен това, яйчниците регулират менструалния цикъл и бременността.

 

В общи линии названието „киста“ се използва за затворени подобни на мехурчета структури, съдържащи течност или полутечни субстанции. В някои случаи кистите могат да представляват туморно образувание. Туморът от своя страна, може да е доброкачествен или злокачествен.

 

Четете още: Киста на яйчника

 

• Причини

 

Причините за появата на кисти на яйчниците могат да са различни. Най-често срещаният тип е фоликуларната киста, която се получава в резултат от растежа на фоликулите. Фоликулът представлява торбичка, в която се съдържа течност и яйцеклетка.

 

гинекология, дисменорея, жена, спазми, кисти, яйчници

 

Фоликулярните кисти се образуват, когато фоликула пораства до по-голям размер от нормалното и не се отваря по време на овулацията, за да се освободи яйцеклетката. Обикновено тези кисти минават спонтанно в рамките на няколко дни до няколко месеца. Кистите понякога могат да съдържат и кръв.

 

Друг вид киста на яйчниците, свързана с менструалния цикъл е киста на жълтото тяло. Тя може да се появи след освобождаване на яйцеклетка от фоликула. Ако не е настъпила бременност, жълтото тяло обикновено се разгражда и изчезва. То обаче може да започне да се пълни с течност или кръв и да се превърне в киста. Обикновено тази киста се среща само в единия яйчник, няма симптоми и отшумява спонтанно.

 

Продължава на: 4-те най-често срещани гинекологични проблеми – част 2

Добави коментар