4 промени в живота ви – за бъдещи татковци!

Съществуват множество съвети за бъдещите майки – да взимат пренатални витамини, да не пият алкохол, да кажат "не" на сушито, да си почиват достатъчно и т.н. Но замисляли ли сте се, че здравето на бащата също може да се отрази на здравето на бебето?

 

Много мъже не осъзнават, че състоянието на тяхната сперма е също толкова важно, колкото и здравето и жизнеспособността на яйцеклетките при жената.

 

Мъжете, които са с наднормено тегло, имат диабет или ядат предимно нездравословна храна, богата на вредни вещества, увеличават риска от затлъстяване на тяхното бъдещо потомство.

 

мъже, наднормено тегло, диабет, хранене, забременяване

 

Ако планирате да имате бебе в близко бъдеще, започнете да правите тези здравословни промени във вашия начин на живот още сега:

 

1. Пийте по-малко алкохол

 

Умереният до тежък прием на алкохол разрушава качеството на сперматозоидите при мъжа. Но колко питиета означава „умерен“ при мъжете? Това количество варира в зависимост от възрастта и теглото на мъжа, както и от вида на алкохола. Затова е най-добре да се ограничите до 1-2 питиета на ден. Още нещо – ако пушите, то сега е моментът да се откажете и от този навик.

 

Четете още: Време за упражнения – как татко го прави

 

2. Упражнявайте се редовно

 

Редовните упражнения осигуряват не само по-добро цялостно здраве, но и увеличават мъжката плодовитост и жизнеспособност. 30-45 мин кардио упражнения 3 пъти в седмицата са един чудесен начин да започнете.

 

хранене, диета, здравословно, мъже, забременяване

 

3. Свалете излишното тегло

 

Освен че наднорменото тегло при мъжа, може да повиши риска от затлъстяване на бъдещото бебче, то излишните килограми са свързани и с по-нисък брой сперматозоиди и по-ниска фертилност. Така че, мъже, най-добре е да се справите с излишните килограми сега. Направете диетата си по-нисковъглехидратна и високопротеинова и се насочете към фитнес залата или близкия парк.

 

Четете още: 5 съвета за усъвършенстване на мъжкото репродуктивно здраве

 

4. Взимайте витамини ежедневно

 

Приемът на витамини и микроелементи увеличава количеството на здравите сперматозоиди в тялото на мъжете. Можете да си ги набавите чрез таблетки или чрез повече плодове и зеленчуци в диетата.

 

витамини, микроелементи, мъже, сперматозоиди, забременяване

 

Снимки: Andreas Feldl, Nick Saltmarsh, practicalowl Foter.com  

Добави коментар