витамини, семейство, мултивитамини, здраве

4 причини да не успеете да си набавите необходимите витамини

Ако попитате хората около себе си (а и себе си) дали водят здравословен начин на живот, има сериозни шансове повечето да твърдят, че го правят. Може би си мислите, че това, че не ядете торти, вървите по 10 мин. пеша сутрин или хапвате салата за обяд, е достатъчно, за да смятате, че сте съвсем здрави.

 

Въпреки че всичко това е прекрасно и добро за вашето здраве, то може да не е достатъчно за осигуряването на достатъчно количество хранителни вещества, необходими за тялото ви. За обикновения човек е много трудно да достигне препоръчителните изисквания. Дори за хората, стараещи се да се хранят здравословно, е трудно да ги достигнат. Представяме ви 4 критични причини, защо здравето и храненето ви може да са в по-лошо от препоръчителното състояние:

 

Причина №1 – Времето не е на наша страна

 

Дори и при най-организираните хора, има моменти, в които просто нямат достатъчно време, за да свършат всичко необходимо. Правилното хранене при всеки член на семейство трябва да съответства на различния график на всеки, а това често се оказва трудна задача.

 

Веригите за бързо хранене също играят огромна роля в това, тъй като са много удобен източник на храна в забързаното ни ежедневие. Поради това е стигнало до епидемия от затлъстяване в САЩ, която последните години плъзва и в Европа.

 

Причина №2 – Заседнал живот

 

В забързаното ни ежедневие и пълни графици, престоя на дивана пред телевизора или компютъра често е най-достъпната „почивка“. Само защото си мислим, че си почиваме обаче, не означава, че наистина е така.

 

Телевизията, видео игрите и компютрите, възпрепятстват правилното и необходимо движение на тялото за да се възстанови. Постоянните визуални и звукови дразнители не позволяват на мозъка да се отпусне. Вместо това, вие сте в състояние на полу-почивка и често след това се чувствате дори по-изтощени.

 

Четете още: Как да изберете безопасни витамини за семейството си?

 

Но не е само това, когато сте заседнали пред телевизора, вие вероятно хапвате бързи закуски. Тази неприятна комбинация всъщност достига много големи размери. Толкова големи, че все повече се говори за насърчаване на днешната младеж да стане от дивана и да излезе навън.

 

Заседналият живот причинява хаос за способността на организма да се възстанови. Освен това, оказва негативно влияние и на сърцето. Намалява количеството прием на кислород и способността той да се разпространи в тялото, а клетките ви наистина се нуждаят от този кислород. Чувството на умора може да се дължи и на недостиг на желязо, което само усложнява проблема.

 

Причина №3 – Лишаване от сън и лошо качество на съня

 

Все повече хора се нуждаят от хапчета за се „изключат“ от напрегнатия ден и да се наспят спокойно. Лошият сън има негативен ефект върху организма Той влияе върху концентрацията, времето за реакция, паметта, енергията и настроението. Тялото ви не може да се възстанови от получените през деня щети, ако не му осигурите правилното количество сън.

 

Причина №4 – Боледуване

 

Комбинацията от днешния хаотичен начин на живот и неправилното хранене, може да доведе до заболяване. Всичко – от грип до други сериозни заболявания – може да бъде причинено от това, че хранителните нужди на даден орган не са задоволени.

 

Четете още: Как вредите на имунната си система?

 

Липсата на витамини, минерали и хранителни вещества, може да компрометира имунната система дори и на най-здравия човек. Вашата имунна система разчита на специфични хранителни вещества, за да е силна и да се бори със заболяванията. Това означава, че тя отслабва, ако не получава необходимото.

 

Всички тези заплахи за здравето, могат да бъдат избегнати, ако приемате подходящите количества витамини, минерали и хранителни вещества. Витамините и минерали са от съществено значение за правилното функциониране вашето тяло.

 

Най-добрият начин е да забавите темпото, да балансирате храненията и да увеличите физическите упражнения. Можете да си помогнете и чрез прием на мултивитамини.

 

Има мултивитамини, които могат да покрият всеки възможен недостиг на витамини, включително и спрямо възрастовите нужди:

За мама и татко е важно да приемат мултивитамини, които имат по-голямо количество на калций и желязо.

За децата са добри мултивитамини, съдържащи достатъчно количество витамин D, който е необходим за здравословен растеж на детето.

За баба и дядо има витамини със завишени нива калций, витамин D и Омега 3 мастни киселини, необходими за костите и ставите.

 

Няколко седмици след включването на повече витамини и минерали в режима си на хранене, можете да забележите повишаването на енергията, по-добър сън, по-малко желание за нездравословни и бързи закуски, по-малко болка и намалена чувствителност  към заболяванията. Консултирайте се с лекар дали е необходим допълнителен прием на мултивитамини.

Добави коментар