4 предупреждения за детска депресия

Ние, възрастните, имаме склонността да мислим за детството като за един безгрижен и безоблачен период от живота. Не искаме да си представяме, че понякога децата трябва да се справят с проблеми, които се възприемат само като проблеми при възрастните.

 

Наивно и опасно е родителите да имат абсолютна вяра, че децата са защитени от появата на психични проблеми. Детската депресия не е мит и е много опасна. Да не говорим и за Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност.

 

Всички – родителите, роднините, учителите и треньорите, трябва да са наясно с признаците на тези заболявания, за да могат да вземат мерки преди да е станало късно.

 

Депресията и другите заболявания и състояния могат да изглеждат различно при различните деца. Ето 4 симптома, за които е добре да следите:

 

1. Прекомерен плач, раздразнителност, гняв

 

Вярно е, че всички деца плачат. В някои случаи, обаче, започват да плачат повече от обикновено и за много по-дребни неща от обикновено. Това е един възможен симптом за депресия. В други случаи, симптомите могат да включват честа смяна в настроението и неоснователни гняв и раздразнителност.

 

Това поведение показва, че детето не е в състояние да се справя с емоциите си и че се нуждае от помощ. Възможно е, то да се затвори в себе си и сълзите и гнева да са тихи и насочени навътре и обратното – експлозивно поведение, гняв, крясъци и истеричен плач. Обръщайте внимание на тези неща, понякога могат да са по-тихи, отколкото очаквате.

 

Четете още: Тийнейджърска депресия – част 1

 

2. Болки и страдания

 

Много често симптомите на депресия идват под формата на главоболие или болки в корема, за които няма физическо обяснение. В случай, че детето вече се лекува от това заболяване, това може да е знак, че лекарствата и терапията не работят както трябва. След промяна в метода на лечение, тези болки могат да изчезнат сами.

 

3. Отдръпване от семейството, приятелите и любимите занимания

 

Това може да е малко по-трудно за забелязване, тъй като децата и тийнейджърите често прекъсват приятелствата си с едни хора, но остават приятели с други, сменят хобитата си и т.н. Следете за обща неангажираност.

 

Запитайте се дали детето ви прекарва много време, занимавайки се с неща, които го отделят от семейството и приятелите му. Чувства ли се уморено постоянно? Дали иска само да си почине за малко или иска да остане само? Тези малки разлики могат да помогнат за установяването на проблема.

 

Четете още: Реални последици за лошо поведение

 

Когато децата се борят с депресия, могат да загубят интерес към дадени занимания, които принципно обичат. Детето може да спре да прави неща, които са определящи за него, като играенето на футбол, рисуването, пеенето и т.н. Тийнейджърите могат да спрат да обръщат внимание на външния си вид, това също може на бъде предупреждение за депресия.

 

4. Чувство за вина, срам, съжаление, тъга и маловажност

 

Често срамът и съжалението от дадена постъпка, които изпитва детето, страдащо от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, надхвърлят сериозността на постъпката. Емоциите могат да бъдат толкова силни, че да накарат 7 годишно дете да се самонаранява, защото е забравило да си напише домашното, например.

 

Причината за това е, че моделът на мислене се влияе от начина по който са образувани връзките в мозъка и химическите процеси, протичащи в него. Понякога умовете на децата могат да играят ужасни трикове и да им донесат тревожност и депресия, които на пръв поглед са породени безпричинно.

 

Добрата новина е, че с малко помощ от специалист, децата успешно се справят с депресията и другите проблеми и продължават да водят пълноценен и щастлив живот. Важно е, като родител, да не пренебрегвате сигналите, които ви дават и да обърнете внимание своевременно на проблема.

Добави коментар