алергии, есен, сенна хреме, алергени, листа

4 неща, които не знаете за есенните алергии

Както повечето хора, страдащи от алергии, ще ви кажат, симптомите на алергиите винаги са досадни и превръщат всеки сезон от годината в сезон на кихането. Но хремата, сърбежът в очите и дразненето в гърлото могат да се засилят когато дните започнат да стават по-къси, а листата започнат да капят.

 

Есента може да е доста трудна за хората, които са чувствителни към плесен и полен. Но тези сезонни елементи не са единствените дразнители и причини за оплаквания по това време на годината. Има и някои по-безизвестни алергени. Представяме ви 4 неща, които може би не знаете за алергиите през есента.

 

Сенна хрема

 

Сенната хрема е термин от една отминала епоха, който всъщност няма нищо общо със сеното. Всъщност това е общ термин, използван за описание на симптомите, които се проявяват в края на лятото и началото на есента. Сенната хрема е известна още и като алергичен ринит. Най-честата причина за появата ѝ са полените на някои растения, като амброзията например. 

 

алергии, есен, сенна хреме, алергени, листа

 

Растенията обикновено започват да разпръскват полени в средата на август и могат да продължат чак до падането на снега, като това зависи от мястото, на което живеете и каква е годината. Консултирайте се с алерголог, за да ви предпише лекарства за контролиране на симптомите на сенна хрема или дори противоалергични инжекции.

 

Край на топлото време

 

Докато повечето хора се радват на циганското лято, нетипичните за сезона високи температури, могат да накарат симптомите на ринит да продължават по-дълго. Освен това, когато влажността е висока, а времето е сухо и ветровито, спорите на плесените се разпространяват по-лесно.

 

Започнете да приемате лекарства преди да се появят симптомите ви, като се консултирате със своя лекар преди това, за да намерите облекчение и да минете по-леко през неприятния за вас есенен сезон.

 

Четете още: Какви са симптомите на хранителните алергии?

 

Досадните листа

 

За някои хора събирането на падащите листа през есента може да е просто досадно. За хората, страдащи от алергии, обаче, то е направо проблем. Падащите листа могат да разпространят прашец и мухъл във въздуха, причинявайки алергични и астматични симптоми. Ако имате този проблем, трябва при събиране на листа или косене на трева, задължително носете маска.

 

алергии, есен, сенна хреме, алергени, листа

 

Училището и алергените

 

Не само сезонните полени и плесен предизвикват алергии през това време от годината. Децата в класната стая често са изложени и на други дразнители, като тебеширения прах и други. Учениците, имащи хранителни алергии, също могат да се окажат изложени на алергени, по време на обяда в училище.

 

Децата, страдащи от бронхоконстрикция (свиване на бронхите предизвикано от физическо усилие), могат да получат атаки по време на часовете по физическо възпитание, например. Обяснете на детето си какво може да предизвика алергията или астмата му, за да може то да избягва дразнителите и да познава симптомите. Не забравяйте да уведомите учителите и медицинското лице в училището за алергиите на детето си. Подгответе необходимите медикаменти, като инхалатор за бързо облекчение и епинефрин.

 

Четете още: Как да се предпазим от есенните алергии?

 

Важно е ако имате алергии да се консултирате със специалист алерголог, без значение от сезона. Той може да ви помогне да се справяте по-лесно с алергиите и да ви препоръча терапия. След като алергията ви е правилно идентифицирана и лекувана, самите вие ще се чувствате по-добре и ще можете да се насладите на всеки сезон.

 

Снимки: Chiara Cremaschi, Khánh Hmoong, martinak15 Foter.com

Добави коментар