4 начина да се храните свежо през зимата

През зимните месеци може да изглежда, по-трудно да намерите пресни продукти. Обикновено, плодовете и зеленчуците, които са извън сезона си, са доста скъпи. За щастие има и по-икономичен и ефективен начин да продължавате да приемате пресни плодове и зеленчуци дори през студения сезон.

 

1. Купувайте сезонните продукти

 

Цитрусовите плодове, като портокали, грейпфрут, клементини, мандарини и лимони са в своя пик именно през зимата, също като зимните тикви, тъмно листните зеленчуци като зеле, къдраво зеле и брюкселско зеле. Пазарувайте сезонните плодове и зеленчуци, по този начин едновременно ще спестите пари и ще се храните с пресните към момента продукти.

 

продукти, плодове, зеленчуци, хранене

 

2. Пазарувайте домашни продукти

 

Ако в близост до вас има пазар или място, от което можете да купите плодове и зеленчуци директно от техните производители – възползвайте се! Вероятността за по-добро качество е голяма.

 

Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

3. Пазарувайте замразени храни

 

Вярвате или не, някои хранителни вещества се запазват по-добре в замразената храна, отколкото в прясната такава (важи за храни, които са били транспортирани дълго време). При замразени храни в магазина може да намерите замразени плодове, замразен грах и други храни, които са извън сезона си в момента. Освен това, замразените храни спестяват време, защото обикновено се нуждаят от по-малко време за подготовка. Запасете фризера с плодове и зеленчуци, които да имате под ръка – без значение от сезона.

 

хранителни вещества, продукти, свежо, плодове, зеленчуци

 

4. Оглеждайте си билки

 

Ако искате да имате пресни билки целогодишно, отглеждайте ваши собствени. Най-добрият начин е, ако имате възможност, да си ги гледате вкъщи на закрито, като вземете готов разсад. Поставете билките в добре изолирана стая и ги дръжте до прозорец. Не забравяйте да ги поливате редовно.

 

Четете още: Храни, които стимулират имунната система

 

Многогодишните билки, като розмарин, риган, мащерка и градински чай, са едни от най-добрите растения, които растат на закрито през зимата. Като бонус ще получите и хубавия им аромат в стаята. 

 

Снимки: Nancy D. Regan, gc rosenfeld Foter.com

Добави коментар