зъби, избелване, активен въглен, куркума, кокосово масло

4 натурални метода за избелване на зъбите

Хиляди хора по света не са доволни от цвета на зъбите си. Те започват да се подлагат на процедури за избелване, при които се използват силни химикали. Те могат да направят зъбите чувствителни за много дълъг период от време.

 

Съществуват и естествени методи, с които можете да избелите зъбите си без употребата на химикали. Ако решите да опитате някои от тях, не е лоша идея първо да се консултирате със своя зъболекар. Избелването на зъбите не замества рутинното им почистване с четка и паста за зъби.

 

Активен въглен

 

Този метод може да ви изглежда ужасяващ на пръв поглед. Цялата ви уста почернява и в един момент си мислите, че никога няма да можете да измиете въглена от зъбите си. Но след като изплакнете и измиете зъбите си по обичайния начин, ще видите, че не само това не е истина, но и изглеждат по-бели от преди.

 

Можете да се снабдите с активен въглен на капсули или таблетки от аптеките.

 

Активният въглен е силно абсорбираща пореста субстанция, която се свързва с веществата, които оцветяват зъбите. Освен това той може да помогне за промяната на рН и доброто здраве на устата ви. Включването на активния въглен в миенето на зъбите понижава риска от поява на кариес и се бори с лошите бактерии, причиняващи възпаления на венците.

 

Четете още: Домашни маски за суха и изтощена коса

 

Ето и няколко съвета, които ще са ви от полза, ако решите да избелвате зъбите си с активен въглен:

• Дръжте микрофибърна кърпа под ръка, за да направите почистването по-лесно, тъй като активният въглен може да изцапа мивката и шкафа в банята.

• Можете да подготвите малко бурканче с активен въглен на прах, което да държите в банята и просто да топите четката си за зъби в него.

• Можете да смесите 1 ч.л. активен въглен на прах с малко вода и да търкате зъбите си в продължение на няколко минути.

• Можете да правите тази процедура всеки ден за 1 седмица, след това – по 2 пъти седмично, после 1 път седмично.

• Можете да използвате активен въглен за зъбите си дори по време на бременността. Не забравяйте, че е важно да изплювате и изплаквате добре устата си. Не бива да поглъщате активния въглен. Преди да започнете да го използвате се консултирайте с лекар.

 

Кокосово масло

 

Друг добър метод да избелите зъбите си без излишни химикали е кокосовото масло. Основното в случая е да държите маслото в устата си около 20 мин. То помага за премахването на плаката и лошите бактерии в устната кухина. Кокосовото масло е доказано ефективно срещу бактериите Стрептококус мутанс (Streptococcus mutans), които допринасят за появата на кариес и развитие на заболявания венците.

 

Тъй като маслото почиства плаката, вероятно ще забележите, че зъбите ви са по-гладки и блестящи. Използвайте малко количество кокосово масло и го жабуркайте в устата си по около 20 мин. всеки ден. Най-добре е да го правите рано сутрин, преди ядене. Можете да го правите и по време на къпане.

 

Четете още: 5 причини да миете лицето си преди лягане

 

Избелваща паста за зъби

 

Можете да комбинирате някои избелващи съставки и да си направите домашна паста за зъби. Използвайте:

• чист калциев карбонат на прах

• ксилитол на прах (без ГМО)

• кокосово масло

 

Това съчетание на естествен калций (минерал, от който зъбите се нуждаят), с ксилитол, който е полезен за здравето на устната кухина и кокосово масло за реминерализиране, борба с бактериите и избелване на зъбите може да ви помогне да се справите с жълтите петна по зъбите си.

 

Куркума

 

Друг начин да избелите зъбите си е търкането с куркума. Тя е известна с това, че оцветява в жълто всичко – включително плат, кожа и други повърхности. Дори е използвана като багрило в миналото. Вероятно това е първото, което ще си помислите – че ще направи зъбите ви още по-жълти. Но не, всъщност тя работи учудващо добре и избелва зъбите.

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар